Jóval nagyobb merevlemezek jönnek

Jóval nagyobb merevlemezek jönnek

2020. október 1. 13:12, Csütörtök
Az igények folyamatosan nőnek, így a kapacitást további megoldásokkal emelhetik.

Az SSD-meghajtók elterjedésével a hagyományos merevlemezek mintha kissé háttérbe szorultak volna, viszont a jóval nagyobb tárolókapacitást kínáló példányok továbbra is nagyon népszerűek, ez pedig az elkövetkező években sem változik majd. Egyes gyártók már most körvonalazzák terveiket, ezekből pedig kiderül, hogy nagyjából mire számíthatunk.

A napokban megjelent újabb jelentésben arról olvashatunk, hogy 2022-re megjelenhetnek az első, immár kereskedelmi forgalomba szánt 24 TB-os merevlemezek. Itt a gyártók több eltérő megoldással igyekeznek még tovább növelni a kapacitást, felmerül például a jelenleg a plafont képviselő, 9 korongos változatok lecserélése, az utódokban ugyanis már 10, vagy ennél is több korongot alkalmaznának, eközben viszont a mágneses technológia is frissülne, hiszen az úgynevezett heat-assisted magnetic recording (HAMR) már idén debütálhat, mégpedig a Seagate egyes új meghajtóiban. Néhány éven belül elérhetővé válik az 50 TB-os kapacitás, mégpedig a megszokott, 3,5 hüvelykes kivitelben készülő merevlemezeknél, bár ehhez valószínűleg magukat a korongokat is módosítani kell majd.

Az egyik, éppen ezen komponensek gyártására szakosodott cég, a Hoya, már jelezte, hogy dolgoznak az üvegből készült utódokon, amelyek vékonyabb kivitelt tesznek lehetővé, mint a ma széles körben használt alumínium korongok. A HAMR révén még több adatot tárolhatnánk el egyazon korongon, a fejek számának növelésével pedig akár egyszerre 12 korongot is beépíthetnek a megszokott méretű meghajtókba, bár az még nem teljesen világos, hogy az említett 2022-es céldátumig pontosan melyik megoldás alkalmazásával érik majd el a kapacitás növelését. A jelöltek között ott szerepel a korongok nagyobb száma, az üveg alkalmazása, a HAMR, valamint a microwave-assisted magnetic recording (MAMR) is, ez utóbbi ugyanis nem követeli meg az üvegre való váltást.

A Toshiba saját anyagában még tavaly foglalta össze a jelenlegi helyzetet, eszerint 3 eltérő technológia, a HAMR, a MAMR, valamint az SMR versenyez ezen a területen, ez a forduló pedig még egyáltalán nem dőlt el, az viszont biztos, hogy az olyan gyártók, mint a Toshiba, a Seagate, illetve a Western Digital, több eltérő fejlesztéssel állnak majd elő a közeljövőben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások