A fejlesztők zúgolodnak az új MS Visual Basic miatt

A fejlesztők zúgolodnak az új MS Visual Basic miatt

2001. január 19. 21:09, Péntek
[ZDNET] A Microsoft új Visual Studio.Net programcsomagjának részeként debütáló Visual Basic.Net szoftver első béta verziója nagy felzúdulást keltett különböző fejlesztői körökben.



Annak a jelenleg több mint hárommillió szoftverfejlesztőnek, akik a Visual Basic nyelvet használják, lehet hogy meg fog gyűlni a bajuk a programcsomag következő verziójával, mely még várhatóan az idén napvilágot fog látni. A fejlesztők szinte kivétel nélkül arra panaszkodnak, hogy a Visual Basic.Net programcsomag már annyira elrugaszkodik az eredeti Visual Basic programnyelvtől, hogy szinte újra meg kell tanulniuk programozni, ez pedig nem sok jót jósol az új szoftvernek, hiszen ilyen feltételek mellett nem sokan fognak "upgradelni" rá.

Sokan azt mondják, hogy a programnyelv új, .Net-es verziója olyan kevés hasonlóságot mutat a Visual Basic 6.0-s és korábbi verzióihoz, hogy a Microsoft jobban tette volna, ha az új programcsomagnak teljesen más nevet adott volna.

"Az új Visual Basic.Net teljesen különbözik az eddigi összes Visual Basic verziótól, teljesen más szintaxisokat használ, és teljesen máshogy is viselkedik." - mondta Daniel Barclay, a bankiparban vezető szoftvereket fejlesztő, Texas-i székhelyű Barclay Software cég vezetője. "Az új program legfeljebb csak elsőre tűnik elődeihez hasonlónak, de könnyen rájön az ember, hogy itt már teljesen másról van szó." - tette hozzá Barclay. Barclay azt is elmondta, hogy szerinte egy már meglévő programot sokkal nehezebb az új nyelvre átültetni, mintha az egész programot teljesen nulláról elkezdenék újra írni.

Robert Green, a Visual Studio termékmenedzsere elmondta, hogy a Microsoft tudatában van annak, hogy az új Visual Basic.Net első béta verziója nagy felzúdulást váltott ki a fejlesztők körében. "Az igaz, hogy a Visual Basic.Net-ben elődeihez képest megváltoztattunk néhány dolgot, azonban a programnyelv szintaxisában bekövetkezett változtatások szerintünk nagyon könnyen kezelhetőek." - nyilatkozta Green.

Azért ez nem semmi, hogy fejlesztők hada lázong az új Visual Basic.Net-ben alkalmazott változtatások miatt, erre a Microsoft termékmenedzsere az egészet elintézi azzal, hogy a dolog nem is olyan vészes. Szerintem a Microsoft ezen álláspontja egyértelműen a világ programfejlesztőinek az elmeállapotát vitatja, mert a "cég" természetesen tévedhetetlen...

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások