A kereszteződéseknél javít a Tesla

A kereszteződéseknél javít a Tesla

2020. október 8. 09:08, Csütörtök
Már a zöld lámpánál sem kell a jóváhagyás, bár itt még vannak korlátozások.

A Tesla viszonylag gyorsan népszerűvé vált elektromos autói esetében (a hardver mellett) nem feledkezhetünk meg arról, hogy folyamatosan érkeznek az újabb és újabb szoftveres frissítések, ezek pedig szépen lassan kiterjesztik az Autopilot funkcionalitását. Ezúttal a kereszteződések kapcsán javítanak, ami rögtön kérdéseket vet fel.

A szeptember utolsó napján kiadott Autopilot 2020.40.0.1 update révén több új funkció is elérhetővé válik a frissítést alkalmazó autóknál, ezek részletes listáját megtaláljuk a belinkelt oldalon. Kiderül ebből, hogy lehetővé válik a kesztyűtartó PIN-kóddal való levédése, egyes Bluetooth-eszközöket kiemeltté tehetünk a gyorsabb és kényelmesebb csatlakozás és kommunikáció érdekében, emellett pedig a Speed Assist is további javításokat és optimalizációt kap, ennél azonban a többség számára jóval fontosabb, hogy a rendőrlámpás kereszteződéseknél egyes esetekben már nem kell a vezető jóváhagyása az áthaladáshoz, amit továbbra is bizonyos korlátozásokkal tesznek csak lehetővé, így a helyzet radikális változásáról még nem beszélhetünk.

A részletes magyarázat szerint az automatikus áthaladást csak akkor engedélyezik, ha az autó továbbra is egyenes irányban mozog, önálló kanyarodásra tehát itt nem lesz lehetőség. A másik fontos kitétel szerint saját járművünknek már eleve mozgásban kell lennie, amennyiben tehát a piros lámpánál állunk, az elinduláshoz még mindig a hús és vér vezető jóváhagyása kell. Korábban több lépésben tettek kisebb engedményeket ezen a területen, itt a nyár folyamán például egy másik jármű követése esetén engedélyezték az automatikus áthaladást, amely csak akkor valósult meg, ha saját autónk nem egy irányváltásra kijelölt sávban haladt előre, a jövőben pedig további apró lépések követik majd a mostani frissítést, ahogy a saját flotta tapasztalatai, valamint az eredmények kiértékelése alapján ez biztonságossá válik – ez a folyamat persze a most engedélyezett funkció esetében is lezajlik, hiszen ugyanezen mindennapi tapasztalatok alapján maga az automatikus áthaladás is természetesebbé válik majd.

A Teslával nem rendelkező autósok számára addig is még nagyobb figyelem ajánlott, itt a remények szerint sikerül majd elkerülni a kellemetlen eseteket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások