Szobahőmérsékleten valósult meg a szupravezetés

Szobahőmérsékleten valósult meg a szupravezetés

2020. október 20. 14:06, Kedd
Most először sikerült áthidalni a legkomolyabb akadályt, viszont így is maradt korlátozó tényező.

A területtel foglalkozó kutatók számára hosszú évek, évtizedek óta okoz komoly fejtörést a szupravezetők eddigi legnagyobb hátránya, az általuk igényelt rendkívül alacsony hőmérséklet. Ez eddig megakadályozta az igazi áttörést, most viszont a jelek szerint sikerült megtalálni a megoldást, jóllehet ez még mindig meghagy egy másik korlátozó tényezőt.

A Rochester Egyetem szakembereinek munkáját, annak eddigi eredményeit a Nature oldalán részletezik, ebből pedig megtudjuk, hogy most végre sikerült előállítani egy olyan anyagot, amely 15 Celsius-fokon, vagyis csaknem szobahőmérsékleten mutat ilyen, számunkra nagyon értékes tulajdonságot. Ezen a téren eddig -13 Celsius-fok volt a rekord, az újabb előrelépéssel viszont elérhetőnek tűnnek a jóval korábban kitűzött célok, amelyek egy teljesen új korszak elindulását jelentenék. Itt (egyebek mellett) továbbra is az energiaveszteség nullára redukálása, a jóval gyorsabb számítógépek előállítása, új mágneses képalkotási eljárások, valamint a szupergyors mágnesvasutak megépítése szerepel a listán, amit az új fejlesztés révén már elviselhető költségekkel lehetne megvalósítani, hatalmas fenntartási ráfordítás nélkül, hiszen nem lenne szükség a nagyon hideg hőmérsékletek biztosítására.


A csoport tagjainak a hidrogén, a szén, illetve a kén keverékével sikerült előállítaniuk a kísérleti anyagot, amelyet azonban csak nagyon apró méretben, órási nyomás (a tengerszinti nyomásnál 2,6 milliószor nagyobb érték) alatt értek el. A hidrogén tűnt az ideális választásnak, hiszen azt eddig is világosan látták, hogy a sikerhez könnyű elemeket, valamint erős kötődést kell felhasználniuk, márpedig a hidrogén éppen ezt kínálja számukra. A következő lépés már az igényelt nyomás jelentős csökkentése lesz, amennyiben ezt is sikerül elérniük, a mindennapokban is megjelenhetnek a szupravezetők, amelyek számos területen változtathatják majd meg életünket.

Emellett persze a mennyiség növelése is fontos követelmény, ehhez azonban az előállítási költségeket kell majd leszorítani, ami legalább ilyen komoly akadályt jelent.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások