Visszauta­sította a vádakat a Google

Visszauta­sította a vádakat a Google

2020. október 22. 08:23, Csütörtök
A webes konszern élesen bírálta az ellene indított eljárást.

Néhány nappal ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium és 11 szövetségi tagállam pert indított a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt, ezt Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes jelentette be. Korábban pedig felmerült, hogy úgy korlátoznák a Google hatalmát az internetes keresésben és a hirdetési piacon, hogy kényszerítik a társaságot a Chrome böngésző és a reklámüzletága bizonyos részeinek az értékesítésére.

Kent Walker, a vállalat globális ügyekért felelős alelnöke blogbejegyzésében azt írta, hogy az emberek azért használják a szolgáltatásaikat, mert ezt akarják és nem azért, mert erre vannak kényszerítve vagy nincsenek alternatívák. Az elindított per rendkívül hibás, amely semmit sem fog segíteni a fogyasztóknak. Ellenkezőleg: amennyiben a hatóságok erőfeszítéseit siker koronázza, akkor a felhasználók minőségi szempontból rosszabb keresési alternatívákból választhatnak majd. Ráadásul sokkal nehezebb lesz a számukra, hogy olyan keresőszolgáltatást használjanak, amilyet akarnak.

Florian Prischl ügyvéd szerint nem valószínű, hogy a per a Google átszervezésével kapcsolatos döntéssel zárul majd. A szakember úgy vélte, hogy az igazságügyi minisztérium és a szövetségi államok nagyon nehezen tudják majd bebizonyítani a konkrét vádakat. Az átszervezés vagy a feldarabolás csak akkor valósulhatna meg, ha a pénzbüntetés vagy más szankciók nem bizonyultak elegendőnek. Mindenesetre a monopolhelyzet kialakítása illegálisnak minősül az USA-ban, ebben a vádpontban bűnösnek találhatják a céget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások