A Mozilla létét fenyegeti a Google elleni kartellvád

A Mozilla létét fenyegeti a Google elleni kartellvád

2020. október 25. 12:14, Vasárnap
A Mozilla szerint a keresőcég elleni esetleges szankciók az egész jelenlegi online rendszernek árthatnak.

A Mozilla számára a Google jelenti a legfontosabb bevételi forrást, évente 400 millió dollárt kap az IT-óriástól, mert a Firefox böngészőnél a Google van beállítva keresőnek. A két fél augusztusban megállapodott a meglévő együttműködés folytatásáról, így a vállalat érthetően kiemelt figyelemmel követi azt a pert, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium és 11 szövetségi állam indított nemrég a társaság ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt.

Amy Keating, a Mozilla jogi vezetője most reagált a történtekre és kiemelte, hogy attól tartanak, hogy az eljárás negatív hatással lesz a böngészőfejlesztésre és nem kellene, hogy komoly járulékos veszteségekhez vezessen azoknál a szervezeteknél, például náluk is, amelyek valójában ösztönzik a piaci versenyt és megvédik a fogyasztók érdekeit a világhálón. A kisebb innovációs szereplőknek való nem szándékos károkozás a rendszer egészének árthat anélkül, hogy eközben a felhasználók számára észszerű haszon keletkezne. Ilyen lépésekkel nem lehet a technológiai óriásokat rendszabályozni.

A menedzser rámutatott arra is, hogy a Mozilla korábbi fejlesztési története szorosan összekapcsolódott a Microsoft ellen több mint 20 évvel ezelőtt lefolytatott kartelleljárással, így a saját bőrükön tapasztalhatták meg az ilyen lépések közvetlen és közvetett hatásait. A perek lefolytatása során és az ítéletek kihirdetésekor az ökorendszert is figyelembe kellene venni.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kellene megbüntetni a Google-t, ha valami törvénysértőt követett el, hanem azt, hogy a döntéshozóknak körültekintően, minden tényt és szempontot mérlegelve kellene eljárniuk. S igyekezniük kellene olyan megoldást találniuk, amely a legtöbb piaci szereplő számára elfogadható helyzetet teremt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások