Az AMD vette meg a Xilinxet

Az AMD vette meg a Xilinxet

2020. október 27. 22:18, Kedd
Az üzlet erősítheti a chipgyártó pozícióját az adatközpontok területén.

Beigazolódott az az október elejei hír, miszerint az AMD vásárolhatja meg a Xilinx nevű processzorplatform-fejlesztő céget, amely elsősorban a sofőröket segítő és az autonóm közlekedésben használható alkalmazásokat fejleszt, s emellett a szervercentrumok számára készít chipeket.

Október elején arról volt szó, hogy akár heteken belül bejelenthetik a tranzakciót. Most az AMD közölte, hogy a két fél gyakorlatilag megállapodott egymással és 35 milliárd dollárt értékben cserél részvényeket. A folyamat várhatóan 2021-ben zárul le és az AMD megszerzi a Xilinx tulajdonjogát. Érdekesség, hogy a gyártó a hírt néhány órával azelőtt jelentette be, hogy nyilvánosságra hozta az aktuális üzleti esztendő harmadik negyedévének üzleti számait.

A Xilinx termékeit jelenleg főleg a telekommunikációs ipar alkalmazza, de az utóbbi időben egyre többet foglalkozik a számítógép-központok megrendeléseinek teljesítésével is. A vállalat jelenleg a programozható áramkörök legnagyobb fejlesztője és abban segíthet az AMD-nek, hogy a jövőben a mostaninál jobb pozícióba kerüljön az Intellel szemben a szerverek piacán. A Xilinx bevétele és nyeresége egyébként évek óta növekszik, a 2020-as üzleti évben a bevétele 3,17 milliárd dollár volt, míg a nyeresége 792 millió dollár.

Az AMD hangsúlyozta, hogy az átvétellel összesen 13 000 tehetséges mérnök fog dolgozni a két társaságnak, míg a kutatási-fejlesztési kiadások éves szinten összesen több mint 2,7 milliárd dollárt tesznek majd ki. Az AMD emellett a következő 18 hónap során 300 millió dollár költségmegtakarításra számít.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások