Bonyolódik az nVidia-Sony előrendelési mizéria

Bonyolódik az nVidia-Sony előrendelési mizéria

2020. október 28. 18:35, Szerda
Előbbi cég javítani igyekszik, utóbbi azonban csak az év végére ígéri az enyhülést.

Az elmúlt hetekben folyamatosan beszámoltunk az új grafikus kártyák és konzolok bemutatkozásáról, amelyet csaknem minden esetben komoly figyelmeztető jelek kísértek, hiszen a vártnál nagyobb kereslet, illetve a korlátozott példányszám miatt a rajt nem sikerült ideálisra, itt bőven akadt példa visszaélésekre. Most az nVidia gyengébb változata javíthat némileg a képen, míg a Sony nem ígér semmi jót a debütálás első heteire nézve.

Arról mi is írtunk, hogy az AMD igyekszik elkerülni a nagy rivális gondjait, ez azonban nem feltétlenül lesz így. Az nVidia éppen a hiány miatt halasztotta el az új GeForce RTX 3070 rajtját két héttel, erre most végre sor került, egy japán eredetű írásban pedig arról olvashatunk, hogy itt sokkal jobb lesz az indulás, ami a nagyobb darabszámnak lesz köszönhető. Ez ugyan kizárólag az ottani piacra vonatkozik, viszont nagy valószínűséggel Európában is hasonló helyzetet látunk majd, ahogy megindul az értékesítés, tehát sikerülhet elkerülni a 3080 és 3090 esetében látott problémákat. Ezt követte nem sokkal később a GeForce 3060 és 3060 Ti külsős listázása, egyes eladók 224 és 447 dollár közötti foglalót kérnek egy-egy példány megőrzéséért, viszont a pontos technikai részleteket nem említik meg.


A Sony kapcsán eddig is tudtuk, hogy az új PlayStation 5 konzolok szintén döcögős rajt elé néznek, dacára annak, hogy erre tulajdonképpen csak november közepén kerül majd sor. Akkor arról tettek említést, hogy az előrendelések jó része jövőre csúszhat át, a jelek szerint pedig a helyzet nem sokban változott, hiszen most a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója nyilatkozott arról, hogy ezek jó részét az év vége felé szeretnék majd teljesíteni. Elhangzott, hogy már az első 12 óra alatt elkelt annyi példány, mint a PS4 rajtját követő 12 hét során, vagyis a kereslet mindenképpen erős, ez viszont nyilván nem jelent könnyebbséget a gyártónak.

A 400 és 500 dolláros áron elrajtoló konzol nagyjából 2021 elejére áll majd rendelkezésre elegendő példányszámban, addig komoly türelemre lesz szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások