30GB-os mikromeghajtó a Toshibától

30GB-os mikromeghajtó a Toshibától

2001. január 23. 08:39, Kedd
[IDG] A Toshiba elkezde szállítani 2.5 collos merevlemezeinek mintapéldányait. Az apróságok 30GB tárolókapacitással rendelkeznek, amely az eddigi legnagyobb a hasonló méretű társak között.

Az új meghajtók tekintélyes, 26.7Gigabites négyzetcollonkénti adatsűrűséggel rendelkeznek, amellyel lehetővé vált 15GB adat eltárolása egy 2.5 collos lemezen. A meghajtóban két darab ilyen 15GB-os lemez található. A cég a 30GB-os nagytestvér mellett egy 15GB-os modellt is tervez gyártani, amelynek mintadarabjai szintén útjukra indultak.

Annak ellenére, hogy jelenleg is kapható 30GB-nál nagyobb kapacitású notebook merevlemez, a Toshiba mütyűrdrive-jai mégis rendkívülinek számítanak, hiszen a konkurens meghajtók mint 3.5 collosak, amelyek ezért nagy helyet igényelnek, és többet is fogyasztanak.

A Toshiba meghajtói mindössze 9.5mm magasak, 100mm hosszúak és 70mm szélesek. A merevlemezek átlagos elérési ideje 13ms, adatátviteli sebességük pedig 100Mbit/s. A parányi lemezek percenként 4200-at fordulnak, a meghajtó súlya pedig nem éri el a 100 grammot. Az apró merevlemezek valóban elég merevek lehetnek, hiszen 175G-s ütést is kibírnak, sőt amennyiben a meghajtó nem működik, a 800G-s ütés sem teszi tönkre őket, tehát akár be is szögelhetjük őket notebookunkba.

A Toshiba elmondása szerint a meghajtók kis méretük, valamint nagy kapacitásuk miatt ideálisak lehetnek a notebookokon kívül PDA-kba, (Personal digital Assistant - személyes digitális segéd) zenelejátszókba, videókamerákba és más hordozható egységekbe is.

A mikromeghajtók a Toshiba tervei szerint márciustól lesznek kaphatóak. A merevlemezek áráról a cég egyelőre nem adott felvilágosítást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások