Kiesett az első hármasból az Apple

Kiesett az első hármasból az Apple

2020. november 3. 08:48, Kedd
Ez volt az okostelefonos piac harmadik negyedévének legnagyobb fejleménye.

A hét vége felé egyszerre két felmérés is megjelent az év harmadik periódusának fontosabb számairól, amelyekből egy folyamatosan módosuló helyzet rajzolódik ki. Kiderül ugyanis, hogy a Samsung erősíteni tudott, a Huawei nagyot esett, az Apple pedig egy másik kínai versenyző miatt zuhant ki az első hármasból.

A DigiTimes saját anyagában arra fókuszál, hogy csökkent a globális eladások száma, ennek mértéke éves szinten 6 százalék volt. A Huawei a szankciók miatt nagyot esett, most viszont javíthatnak, dacára annak, hogy új fejlesztéseik még mindig nélkülözik a Google platformját. A teljes évben már több okostelefon fogyhat, mint azt korábban gondolták, mivel a kormányzati stimulus és támogatás miatt az emberek nem küszködnek óriási anyagi gondokkal, ráadásul az utazásokra sem tudnak költeni, így még a drágább típusokra is marad pénzük. Az IDC ezzel szemben azt emeli ki, hogy míg az első helyezett Samsung erősíteni tudott, a Huawei 25 százalékot esett, bár még mindig meg tudta tartani második helyét. A dobogó harmadik fokára azonban a nagyot ugró Xiaomi jött fel, amivel az Apple visszaszorult a negyedik pozícióra. A Vivo zárja az első ötöst, az összes többi gyártó a teljes piac 28,8 százalékán volt kénytelen osztozni.

A Samsung a maga részéről rekord bevételt jelentett, ami a nagyon erős vásárlói keresletnek volt köszönhető. A telefonoknál 50 százalékos ugrást láttak, ez a negyedik periódusban is folytatódhat, bár ez nagyban függ majd a járvány alakulásától. Az Apple eközben 20 százalékkal kevesebb telefont adott el, viszont nagyon erős igényt jelentettek az új, 5G-iPhone típusok iránt, amivel az év vége felé javíthatnak. A Sony ugyanezen idő alatt annak örülhet, hogy megállt a mobilos részleg visszaesése, az eladások stabilak maradtak, ez viszont esetükben alig 600 ezer darabot jelent, ami eltörpül a nagyok eredménye mellett. Ők egyelőre abban reménykednek, hogy hamarosan visszatérnek majd a nettó profithoz.

Az okostelefonok szegmensében tehát szépen folytatódik a kínai gyártók emelkedése, velük leginkább az Apple lesz kénytelen megbirkózni, a Samsung egyelőre nincs közvetlen veszélyben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások