Jön az új orosz mesterlövész puska

Jön az új orosz mesterlövész puska

2020. november 26. 15:18, Csütörtök
A gépkarabélyok után ezt a fegyvert is frissítik a fegyveres erőknél.

A TASSZ orosz hírügynökség bejelentette, hogy gyakorlatilag elkészült az új mesterlövész puska, amely a fejlesztők szerint több komoly előnyt is kínál a meglévő típusokhoz képest. A friss jövevény a nagyjából egy évtizede tartó modernizálási program részét képezi, a többi hasonló megoldás mellett.

A bejelentésben, valamint az alább beágyazott videóban azt látjuk, hogy a Lobajev által kifejlesztett DVL-10M3 típus több eltérő kalibert támogat, elődeihez képest rövidebb csőhosszal, valamint ergonomikus kivitelben. A fegyver teljes súlyát sikerült 4,5 kg-ra mérsékelni, a csőhossz ezúttal 500 mm, miközben a hatékony lőtávolság kereken 1 kilométer. Ez utóbbi ugyan nem tűnik forradalmi adatnak, viszont kiemelik a nagy pontosságot, valamint a tűzgyorsaságot, amely komoly mértékben segítheti a fegyveres erőkben szolgáló mesterlövészeket (nem beszélve az exportpiacokon alkalmazott egyéb személyekről, hiszen a fegyverüzlet a mai napig komoly bevételi forrás, többnyire épp azon államokban, amelyek a legtöbbet beszélnek a világbékéről, de ez már egy másik kérdés).


A támogatott kaliberek listáján 3 eltérő változat található, ezek sorrendben a 7,62 x 51 mm (.308 Winchester), a 6,5 x 47 mm Lapua, valamint a 6,7 mm Federal, ennek révén a DVL-10M3 használata még kényelmesebb és hatékonyabb lehet. A hangtompító alkalmazása szintén támogatott, ezzel tehát nem lesz gond, bár arról egyelőre nem esett szó, hogy az orosz fegyveres erők mikor kaphatják meg az új fegyvert, ebből pedig mekkora mennyiséget szállítana le nekik a gyártó. Az biztos, hogy a hiperszonikus rakéták és az ötödik generációs vadászok mellett a gyalogságról sem feledkezhetnek meg, hiszen még mindig ez viseli a teher jelentős részét, különösen ha a közel-keleti és afrikai, többnyire aszinkron konfliktusokra gondolunk.

A tavasz folyamán még az AK-12 gépkarabélyok leszállításának megkezdéséről számolt be ugyanezen forrás, akkor azt emelték ki, hogy az AK-74M és AKM típusokhoz képest jobb ergonómia és nagyobb pontosság érhető el. Itthon a Szép mesterlövész puska révén szeretnék modernizálni a fegyverzet egy részét, ennek széles körű alkalmazása azonban évek óta húzódik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások