Támogatja a digitális jogosítványt az Európai Bizottság

Támogatja a digitális jogosítványt az Európai Bizottság

2020. november 3. 09:03, Kedd
A testület döntése miatt jelentős lendületet kaphatnak az ilyen jellegű projektek.

Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottság az európai közlekedési miniszterek múlt héten tartott informális megbeszélésén egyértelműen kiállt az új rendszer és annak bevezetése mellett. Ez azt jelenti, hogy a megoldást választó helyi autósok a jövőben a közúti ellenőrzések során akár így, az okostelefonjukon keresztül is igazolhatják majd magukat.

A politikus kifejtette, hogy a schengeni térségbe tartozó Norvégia, amely viszont nem tagja az Európai Uniónak tagállamának már korábban bevezette a saját megoldását, s most az északi ország példáját követhetik az európai uniós tagállamok. A CSU politikusa hozzátette, hogy a digitális jogosítvány egyértelművé teszi és megmutatja a digitalizálás előnyeit.

Az európai uniós tagországok közlekedési miniszterei a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a digitális jogosítványra már csak azért is nagy szükség van, mert a jövőnek egyértelműen papírmentesnek kell lennie. Az Európai Bizottság jelenleg a kapcsolódó európai uniós jogosítvány irányelvet értékeli ki és a folyamat végén javaslatokat fogalmazhat meg.

Bár az egyeztetésre a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti terveknek megfelelően Passauban, hanem videokonferencia keretében került sor, a résztvevők mégis Passaui Nyilatkozat néven adták ki a megállapodásukat, amely elsősorban a közlekedés digitalizálásával foglalkozik. A dokumentum többek között tartalmazza, hogy a digitális innovációknak, például a virtuális jogosítványoknak és jegyértékesítő platformoknak együtt kell tudniuk működni egymással azért, hogy az Európai Unió teljes területén használhatók legyenek.

Norvégiában már egy ideje az okostelefon alkalmazható a jogosítvány bemutatására, ebben a Forerkort nevű szoftver segít a felhasználóknak, akiknek elegendő a személyes kódjukat megadniuk, majd megnyílik a nemzeti közlekedési hivatal oldala és leolvashatóvá válnak a dokumentum részletei. Ezenkívül a rendszer tartalmaz egy QR-kódot, amelyet a rendőrség leolvashat.

2018 februárjában kiderült, hogy alkalmazás lehet a finn jogosítvány, majd az is, hogy Koszovóban már bevezették a jogosítvány-szoftvert.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások