Kalóz-biztos zene az IBM-től

Kalóz-biztos zene az IBM-től

2001. január 24. 07:31, Szerda
[ZDNET] A Kék Óriás kalózok ellen kidolgozott technológiája képes meggátolni azokat az embereket tevékenységükben, akik a Napster vagy a Gnutella szolgáltatásokhoz hasonló eszközöket használnak illegális másolatok terjesztésére.

A Kék Óriás a legöregebb játékosok közé tartozik az úgynevezett digitális jogmenedzselő rendszerek kifejlesztése terén. Ebben a versenyben a cél az, hogy a cégek olyan szoftvereket dolgozzanak ki, melyek tevékenységükben meggátolják, vagy elriasztják az Internetről jogtalanul zenéket letöltő kalózokat. Egy 1999-ben végzett felmérés szerint az IBM az új iparágban vezető szerephez jutott.

A Napster megjelenése megváltoztatta az online zenei üzletág szabályait és növelte a kockázatot. Az IBM, és a többi versenytárs a Napster-modell előnyös tulajdonságait szeretné megtartani, ugyanakkor a szerzői jogokkal rendelkezőknek csaknem teljes irányítást szeretnének a kezükbe adni, legalábbis ami a zenék, és más médiumok Internetes kereskedelmét illeti.

Az IBM új rendszere engedélyezi, hogy a dalokat lemásoljuk, és annyiszor küldjük tovább őket, ahányszor csak szeretnénk, de a másolatokra már bizonyos szigorításokat léptethetnek életbe:
- a lemásolt dal már csak egyszer hallgatható meg,
- csak 30 másodpercet hallgathatunk meg belőle,
- vagy egyáltalán nem játszható le többször.

Az új modell megfelel a kiadóknak is.

"Ha feltételezzük, hogy a Napster jelenlegi állapotában eltűnik, felmerül a kérdés, hogy mi fogja felváltani? Mi most éppen ezt a kérdést válaszoltuk meg." - nyilatkozta Scott Burnett, az IBM Global Media and Entertainment-től. Az IBM új technológiája olyan lehetőségeket teremt, melyek megszűntetik a jelenlegi állapotokat, csökkenti a kalózmásolatok számát, a vevők pedig, a remények szerint, újra fizetnek majd a zenéért.

A szerzői jogokkal rendelkezők szabadon korlátozhatják az Interneten terjesztett anyagok lejátszhatóságát, másolhatóságát, de a technológiai lehetőséget teremt a DVD-nél már bevezetett régiókódok használatára is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások