Saját chipgyár építését tervezi a Huawei

Saját chipgyár építését tervezi a Huawei

2020. november 4. 19:36, Szerda
A kínai konszern nem akar a külföldi partnereitől függeni.

A Financial Times értesülései alapján a Huawei saját chipgyártó üzemet akar létrehozni. Az új létesítmény Sanghajban épülhet fel és 2021 végétől 28 nanométeres gyártási eljárással készíthet majd chipeket. Az új termékeket ugyanakkor nem okostelefonokban alkalmazná a vállalat, hanem a különböző hálózati rendszerekben. A cél az amerikai technológiáktól való függőség csökkentése.

Az újságnak nyilatkozó és a terveket jól ismerő források közölték, hogy az új gyárat a Huawei egyik partnercége, a Shanghai IC R&D Center fogja működtetni, amely a sanghaji kerületi kormány által támogatott kutatási vállalat. Erre azért is szükség van, mert a társaság nem rendelkezik tapasztalatokkal a chipgyártás területén.

Az új üzemben a gyártási folyamat elején kis teljesítményű chipeket készítenének 45 nanométeres eljárással, amely jelenleg már elavultnak számít, s 2021 végén térnének át a 28 nanométeres eljárásra. Az új eszközöket többek között okostelevíziókba és dolgok internete készülékekbe építenék be. 2022 végén jönne a 20 nanométeres eljárásra való átállás, azok a chipek 5G-felszerelésekbe kerülnének.

Mark Li, a hongkongi Bernstein félvezetőkkel foglalkozó elemzője rámutatott, hogy a Huaweinek 14 nanométeres eljárással készített chipekre lenne szüksége a mobil bázisállomásaihoz. Ugyanakkor elvileg megoldható a 28 nanométeres eljárással gyártott chipek felhasználása is, mert azok hátrányait szoftveresen és rendszerszinten ki lehet egyenlíteni.

A Financial Times megtudta, hogy a Huawei a saját chipgyártását kizárólag Kínában kifejlesztett gépekkel akarja biztosítani. Elemzők viszont figyelmeztettek, hogy ezt a célkitűzést minden bizonnyal csak több éven belül lehet majd megvalósítani. Emellett a saját gyártású termékek jelenleg drágábbak, mint a külföldön vásároltak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások