A Windows 7 a második legnépszerűbb operációs rendszer

A Windows 7 a második legnépszerűbb operációs rendszer

2020. november 6. 21:24, Péntek
A szoftver annak ellenére népszerű, hogy a hivatalos terméktámogatása már tíz hónapja megszűnt.

A NetMarketShare októberi adatai alapján jelenleg a Windows 10 a legnépszerűbb operációs rendszer a világon, a globális piaci részesedése 64,04 százalék. Az igazán meglepő azonban az, hogy az asztali és a hordozható számítógépek 20,41 százalékán még a Windows 7 fut. A harmadik legelterjedtebb operációs rendszer 4,88 százalékkal a Mac OS X 10.15-ös verziója, a negyedik a Windows 8.1-es kiadása 2,81, míg az ötödik a Linux 1,65 százalékkal.

A jelenség hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a világ számos országában sok hivatal még nem frissítette a Windows 10-re az elavult operációs rendszert. Ezt általában azért nem tették meg, mert a Microsoft lehetőséget biztosít a terméktámogatás meghosszabbítására egy bizonyos összeg kifizetéséért cserébe. Ugyanakkor az átállás lassan, de biztosan akkor is megtörténik, mert szeptemberben a Windows 10 piaci részesedése még 61,26 százalék volt, míg a Windows 7-esé 22,77 százalék.

A Bleeping Computer rámutatott, hogy a felhasználók továbbra is ingyen átválthatnak a Windows 7-ről a Windows 10-re. Ehhez csupán a Media Creation Tool nevű szoftvert kell letölteniük és követniük az utasításokat.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy Hamburg 526 000 eurót fizetett a redmondi óriáscégnek a Windows 7 további támogatásáért, míg az összeg Berlin esetében szintén több százezer euró volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások