Évekig tart majd az Intel felzárkózása

Évekig tart majd az Intel felzárkózása

2020. november 10. 16:31, Kedd
Az AMD új megoldása túl erős, az Intelnek évekbe telhet majd a visszavágás.

A napokban számoltunk be arról, hogy a CPU-piac kisebbik szereplője egy évtizede nem látott szinten tanyázik, köszönhetően a vadonatúj generáció megjelenése előtti kedvező számoknak. A Ryzen 5000 valószínűleg további javulást hoz magával, miközben az Intel számára évekig tart majd a vergődés.

Egy hosszabb videó bukkant most fel a YouTube oldalán, amelyben a várható újdonságokat veszik sorra, ezúttal az Intel háza táján. Ebben ugyan nem 100%-ig megbízható részleteket látunk, viszont a jelenleg rendelkezésre álló információk és a főbb következtetések alapján arra számíthatunk, hogy nagyjából 2023-ig nem valósul majd meg a nagyobbik gyártó felzárkózása, legalábbis a puszta teljesítmény terén, ehhez tehát több generációra lesz szükségük. Amíg ugyanis a jövő év elején megjelenő Rocket Lake nagyjából 10-15 százalékos előrelépést hozhat magával, a szervereknél pedig szinte biztosan nem hozzák be az AMD előnyét, a hibrid összetételre (vagyis erősebb és gyengébb magokra) épülő Alder Lake újabb 10-20 százalékos ugrást eredményezne a teljesítmény terén.


2023 táján jelenne meg a Meteor Lake, amely már 7 nanométeres EUV-gyártástechnológián alapulna, amivel a csíkszélesség terén is felzárkóznának, illetve lehetővé tennék, hogy ugyanazon chipek több eltérő gyártótól is a piacra kerüljenek – ezzel pedig rögtön felmerül a TSMC bevonása a folyamatba, pontosabban ennek lehetősége, amivel a darabszámot (és az utánpótlást) tudnák jelentős mértékben növelni. Nem tudjuk viszont, hogy az AMD részéről a nagyjából az Alder Lake megjelenésével egy időben befutó Zen 4 mire lesz képes, pontosan miként alakulnak majd az erőviszonyok, nem beszélve arról, hogy időközben a házon belüli elképzelések is módosulhatnak.

Érdekes módon az AMD egyelőre nem tervezi a hibrid kialakítás alkalmazását, legalábbis erre lehet következtetni egy friss interjúból. Erről ugyan közvetlen módon szigorúan nem beszélnek, viszont kijelentik, hogy pusztán a magszámok növelése érdekében nem fogják átvenni az ARM megoldását, ezzel tehát maradnak a megfigyelő szerepénél – a szorosabb megfigyelés egyébként évek óta zajlik, az AMD szakemberei figyelemmel követik a fejleményeket, szükség esetén tehát viszonylag gyorsan tudnak majd lépni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások