Harci robotokra építene Nagy-Britannia

Harci robotokra építene Nagy-Britannia

2020. november 9. 23:01, Hétfő
A szigetország hadserege tíz éven belül akár több tízezer harci robottal is rendelkezhet.

Nick Carter tábornok kijelentette, hogy a brit hadsereget korszerűsíteni kell és jelentős mértékben ösztönözni kell a robotkatonák fejlesztését. A magas rangú katonatiszt közölte, hogy a 2030-as években az országnak egy olyan hadserege lehet, amelynek 120 000 katonája lesz, akik közül 30 000 robotharcos lesz. Carter sietett ugyanakkor leszögezni, hogy a cél nem a gyilkos harci robotok alkalmazása, a fegyvereket továbbra is emberek használnák.

A tábornok kiemelte, hogy Nagy-Britanniában az egyik jövőbeli fő projekt az i9 típusú drón, amelyet jelenleg is fejlesztenek. A robotrepülőgépet hat rotorral és két fedélzeti fegyverrel szerelik fel, az utóbbiakat távirányítással lehet majd működtetni. A pilóta nélküli harci légi járművet többek között városi harcokban vetnék be, ahol a katonák komoly veszélyeknek vannak kitéve.

A brit fegyveres erők évek óta komoly létszámhiánnyal küzdenek. A robotok segíthetnének ennek a problémának az orvoslásában és ezzel párhuzamosan biztosíthatnák az ország védelmét is. Carter hozzátette, hogy a fejlesztésekre azért van mielőbb szükség, mert az államot nagyon könnyen belesodorhatják egy akár globális konfliktusba.

A tábornok leszögezte, hogy arra kell gondolni, hogy a történelem még ha nem is ismétlődik meg feltétlenül, de van egy ritmusa. A két világháború előtt elképzelhetetlen volt, hogy kialakulhatnak akkora méretű konfliktusok. Mindenesetre nagyon reméljük, hogy nem lesz még egy ekkora háború. Kisebb konfliktusokra viszont sor kerülhet és azokra fel kell készülni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások