Mikrorobotok jelenthetik a gyógyítás jövőjét

Mikrorobotok jelenthetik a gyógyítás jövőjét

2020. november 17. 10:55, Kedd
A miniatűr gépek hatékony segítséget jelenthetnek az emberi szervezet feltérképezésében és gyógyításában.

Metin Sitti professzor, az isztambuli Koc Egyetem kutatója és egyúttal a stuttgarti Max Planck Intelligens Rendszerek Intézet igazgatója olyan mikrorobotokat álmodott meg, amelyek új lehetőségeket nyitnak a nem invazív egészségügyi diagnózisok és kezelések területén. A szakembert a munkájában az 1966-ban készített Fantasztikus utazás című film inspirálta, amelyben egy járművet parányi méretűre zsugorítanak, majd befecskendezik a beteg testébe, hogy megsemmisítsenek egy kialakult vérrögöt. Sitti számára mindez nem a múlt, hanem a jövő gyógyítása.

A professzor olyan szemmel nem is látható gépeket alkot meg, amelyek egészségügyi célokra alkalmazhatók, például az erekben közlekedve betegségeket diagnosztizálhatnak és akár kezelhetnek is. A kutató 2009-ben megalapította a nanoGriptech nevű cégét, amely különböző anyagokat készít az egészségügy, a sportfelszerelések, a félvezetők és a robotika területén. A szakember aktuális munkája a mikro- és nanorobotika, ezen belül is a mikrorobotok ötvözése az MRI-felvételekkel.


Egy ilyen aprócska robot a kívánt helyre viheti szállítmányát, miközben érzékeli a mikrokörnyezetét, azaz méri a kémiai jellemzőket, oxigénszintet vagy a pH-érték változásait

Szerinte egy napon majd lehetővé válhat, hogy vezeték nélkül irányított gépek térképezhetik fel, ellenőrizhetik és vezérelhetik az emberi szervezetet. A most bemutatott eszköze 3,7 mm hosszú, 1,5 mm széles és 0,18 mm vékony, s hétféle módon tud a testben közlekedni, akár úszva vagy ugorva is. A robot apró mágnesesekkel van kiegészítve, amelyekre kívülről egy elektromágneses mező segítségével lehet hatni. Egy ilyen mikrogép intelligenciája függ a fizikai felépítésétől, a felhasznált anyagoktól és az önszervezési képességétől, vagyis nem a nagy teljesítményű számítógépek jelentik a lényeget.

Sitti kiemelte, hogy ez az első alkalom, hogy egy ilyen méretű robotnak ennyi mozgási lehetősége van, aminek köszönhetően az emberi szervezet szinte minden területén mozoghat. A professzor és kollégái megalkottak egy néhány mikrométer átmérőjű kapszulát is, amellyel a folyékony anyagok juttathatók be rendkívül pontosan a testbe. De a személyre szabott gyógyításig még sok időnek kell eltelnie, elsősorban a magas biztonsági elvárások miatt.

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy miként lehet ellenőrzött és precíz módon irányítani a gépeket a turbulens testfolyadékokban és a különböző szervek között. Sitti úgy számol, hogy az első klinikai felhasználásra tíz évet kell várni, a mikro- és nanorobotika által támogatott gyógyítás előnyeiről azonban már most is meg van győződve. Ahogy fogalmazott, egy olyan úton haladunk, amelynek célja egy olyan gyógyítás megteremtése, ahol a betegségeket korábban ismerhetjük fel és sokkal kevesebb mellékhatás mellett kezelhetjük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások