Ciprusi állampolgár lenne Eric Schmidt

Ciprusi állampolgár lenne Eric Schmidt

2020. november 11. 15:33, Szerda
A menedzser hivatalosan is állampolgárságért folyamodott az európai uniós országhoz.

A Recode számolt be arról, hogy a Google egykori vezetője a Passport for Sale nevű helyi program keretében kezdeményezte az állampolgárság felvételét. A projekt rendkívül vitatott és sokat támadják, mert gyakorlatilag pénzért cserébe biztosít egy európai uniós országban állampolgárságot és a kérvényezők sikeres elbírálás esetén kedvezőbben adózhatnak vagy a saját előnyeikre fordíthatják a helyi törvényeket.

Eddig egyébként Schmidt a legnevesebb amerikai egyesült államokbeli személy, aki ciprusi állampolgárságért folyamodott. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a menedzser miért döntött így és miért pont Ciprust választotta. Az mindenesetre már biztos, hogy a kérvényét pozitívan bírálták el a helyi hatóságok, s így szabadon utazhat majd az Európai Unió területén és profitálhat az előnyös adórendszerből.

A Passport for Sale projektek nagyon népszerű volt a milliárdosok körében. Peter Thiel például körülbelül 9 esztendővel ezelőtt szerezte meg ilyen módon az új-zélandi állampolgárságot. Az Amerikai Egyesült Államok polgárai különösen a koronavírus-járvány kezdete óta érdeklődnek élénken a külföldi állampolgársági lehetőségek iránt. Szakértők úgy vélték, hogy ez összefügghet az USA-ban az elmúlt években kialakult politikai instabilitással is.

A ciprusi program különösen a közel-keleti oligarchiák érdeklődését keltette fel, ezért a helyi kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy befejezi azt, annak ellenére, hogy a 2013-as államcsőd óta 8 milliárd dollár bevételt hozott az országnak. Schmidt keresetét még a döntés előtt fogadták el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások