Kihasználja a mentális problémákat az online kereskedelem

Kihasználja a mentális problémákat az online kereskedelem

2020. november 12. 09:44, Csütörtök
A szerencsejátékhoz hasonlóan az érintett személyek számára a vásárlás terápiás célokat szolgálhat.

A Money and Mental Health Policy Institute nevű brit szervezet felmérése szerint az elektronikus kereskedelmi cégek visszaélnek a mentális betegségekkel küzdők helyzetével és nehéz pénzügyi helyzetbe hozzák őket. A fő problémát ugyanis az jelenti, hogy azoknál, akiknek valamilyen függőségük van, akár egyetlen kattintás vagy vásárlás ronthat a helyzeten.

Helen Undy, a Money and Mental Health Policy Institute vezetője elmondta, hogy az internetes kereskedelem a pszichológiai problémákkal küzdő emberek számára akár mentőkötél is lehet. Ez különösen most, a koronavírus-járvány miatt van így, hiszen azok nem léphetnek ki az otthonaikból. Egyes cégek nagyon rámenősek és olyan ajánlatokkal keresik meg az internetezőket, amelyek azt hirdetik, hogy most vásárolhatnak és elég később fizetniük. Ez pedig nagyon veszélyes, hiszen sokan többet költenek, mint amennyi pénzük van és ezáltal könnyen eladósodhatnak.

A felmérésben 2000 brit felhasználó vett részt és körülbelül az egyharmaduk nyilatkozta azt, hogy a járvány ideje alatt gondjai vannak a mentális egészségével. Ők ebben az időszakban több pénzt költöttek, mint amennyi rendelkezésükre állt. Az egészséges fogyasztóknál ez az arány csak 12 százalék volt. A pszichikai problémákkal küzdők egynegyede ismerte el, hogy a karanténidőszakban kevésbé tudta kontrollálni a kiadásait és a megkérdezettek 56 százaléka közölte, hogy a későbbi fizetést lehetővé tévő oldalakon könnyen el lehet adósodni.

A tapasztalatokat összesítő Money and Mental Health Policy Institute felszólította a portálokat, hogy nagyobb ellenőrzést biztosítsanak az embereknek a fiókjaik felett. Többek között lehetővé kellene tenni, hogy valaki kikapcsolhasson bizonyos vásárlási konstrukciókat vagy 24 órás haladékot kellene adni a megrendelések visszamondására.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások