Emberrel tesztelték a Hyperloop-kapszulát

Emberrel tesztelték a Hyperloop-kapszulát

2020. november 14. 13:54, Szombat
A méret és a sebesség még kisebb, viszont a teszt zökkenőmentes volt.

Meglehetősen régen számoltunk be utoljára a hyperloop-vállalatok háza táján zajló fejleményekről, az elmúlt években itt rövidebb tesztekre került sor, idén pedig a SpaceX jelezte, hogy saját űrkikötőket akar felépíteni. Most végre emberek bevonásával hajtottak végre kísérletet, egyelőre nagyon óvatos módon.

A Virgin Hyperloop, vagyis a piac egyik ígéretes szereplője jelentette be a napokban, hogy két saját alkalmazottjuk részvételével tesztelték megoldásukat, amely a nevadai sivatagban felépített, 500 méteres tesztpályán mutatta be jellemzőit. A hivatalos közleményben, valamint a beágyazott videóban azt látjuk, hogy a Pegasus XP-2 típusú kapszula november 8-án 172 km/h-s sebességre gyorsult fel, mégpedig alig 6,25 másodperc alatt, itt pedig különösebb gond nélkül zárult a kísérlet, a résztvevők semmilyen kényelmetlenségről nem számoltak be – egyikük sportautóhoz hasonlította az élmény, kollégája pedig a stabilitást és a kényelmet emelte ki. A fenti adat persze még messze van a végcéltól, itt akár egy 1000 km/h-s plafont is elérhetőnek tartanak, erre viszont még nyilván éveket kell várnunk.


Maga a kapszula amúgy szintén kisebb a véglegesnek szánt példánynál, ez viszont még így is nagyjából 5 méter hosszú, súlya pedig eléri a 2,5 tonnát. A végleges változat a tervek szerint maximum 23 főt szállítana majd, 1080 km/h-s sebességgel száguldva a számára kijelölt csatornában, egyelőre azonban az emberek bevonása számít nagy előrelépésnek, ami a korábban elvégzett, összesen mintegy 400 kisebb tesztet követi a sorban. A Virgin Hyperloop egyébként több országban tervezi saját pályák megépítését, itt India, Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Államok került eddig szóba, utóbbi esetében Chicago, Columbus, Ohio, illetve Pittsburgh merült fel konkrét jelöltként.

Elon Musk cége eközben űrkikötőjét tesztelné, ez azonban még szintén odébb van, az ezzel kapcsolatos fejleményekről mindenképpen beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások