Alakulnak a kínai lopakodó bombázók

Alakulnak a kínai lopakodó bombázók

2020. december 3. 20:29, Csütörtök
Sok még a kérdőjel, viszont már két eltérő változatról tudunk.

Még tavaly számoltunk be arról, hogy végre hadrendbe állt a kínai lopakodó vadászgép, bár a darabszám egyelőre nagyon alacsony. Ezt a lopakodó bombázóról szóló hír követte a sorban, most pedig egyértelművé vált, hogy ez utóbbi két eltérő változatban készül.

Ahogy arról a tavasz folyamán mi is írtunk, az egyik példány egy nagy hatótávú stratégiai bombázó lenne, amely sokban hasonlít az amerikai fejlesztésekre, egy friss jelentésből viszont most az is kiderül, hogy emellett dolgoznak egy közepes hatótávú vadászbombázón, amely a régión belül erősítené a kínai légierő pozícióit. Ez utóbbi egyelőre a JH-XX néven szerepel a különböző írásokban, a pontos képességekkel és jellemzőkkel kapcsolatban viszont mindössze annyit sejtünk, hogy a harci bevetésekre vonatkozó hatótáv nagyjából 3 ezer kilométer körül lesz, a gépet pedig jó eséllyel AESA-radarral látják el a mérnökök, megkönnyítve ezzel majd a pilóták dolgát.

Eddig sajnos a külalakról sem láthattunk különösebb részleteket, nemrég viszont felbukkant a szintén kínai Aerospace Knowledge magazin legfrissebb példánya, amelynek címlapján nagy valószínűséggel már ez a típus látható. Ez persze még nem feltétlenül van közel a végleges változathoz, annak kinézetéhez, viszont jelzésértékű, hogy már a címlapon szerepel a gép, amely az elképzelések szerint tehát a dél-kínai-tengeren és annak környékén őrködne a kínai befolyási övezet felett – a legtávolabbi valószínű cél a Hawaii-szigeteken lévő amerikai támaszpont lenne, valamikor 2025-től kezdődően, bár a szintén kiemelt részletként említett legújabb levegő-levegő rakétákkal nyilván nem ezt vennék célba, hanem a rivális fejlesztéseket.

A H-20, amely sokban emlékeztet a B-1 Lancer típusra, már a többi kontinenst fenyegetné, így gyakorlatilag az Egyesült Államok teljes területe felkerülne a listára – amihez nyilván a másik félnek is lesz egy-két szava.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások