Szándékos lehet a készlethiány

Szándékos lehet a készlethiány

2020. november 24. 14:26, Kedd
Ezt állítják többen, az alacsony profitmarzsot sejtve a háttérben.

Az elmúlt hetekben visszatérő téma volt a vadonatúj hardverek kapcsán mutatkozó egyértelmű készlethiány, amelyet az érintett gyártók egyrészt a vártnál nagyobb kereslet, másrészt pedig a beszállítói csatornák (és a pandémia) problémáinak számlájára írtak. Egyre többen állítják azonban, hogy szándékos terelésről van szó, ezt pedig hihetőnek tűnő indokkal támasztják alá.

A napokban többek között az IDC piackutató cég egyik elemzője is nyilatkozott a kérdésben, elmondva, hogy jó eséllyel valóban szándékos lépés a készlethiány, annak kialakítása, mégpedig elsősorban azért, mert az új fejlesztéseknél nagyon alacsony (esetleg negatív) a profitmarzs, vagyis a gyártók számára logikus lépésnek tűnik a darabszám visszafogása, legalábbis az első időszakban, a megjelenést követő néhány hónapban. Ezt leginkább az új konzolokra értette, de könnyen előfordulhat, hogy még a GeForce-kártyák kapcsán is valami hasonló lehet a háttérben, bár az nVidia a napokban újra leszögezte, hogy ágazati problémák és a különösen erős kereslet miatt alakultak így a dolgok.

Eközben egyes oldalakon már azt vehetjük közelebbről szemügyre, hogy a jól ismert forgalmazók mikor számítanak a készletek feltöltésére. A fekete péntek kapcsán meghirdetett akciók és egyéb ajánlatok persze szintén a forgalom növelését szolgálták, így néhány napig (pár kivétellel) ismét nem kapható a PS5, a jól ismert online és fizikai áruházak nagyjából november 25. és 27. körül számítanak újabb készletekre. Az nVidia eközben a befektetőknek szánt ismertetőben megemlíti, hogy az Ampere-generáció tagjai a jövő év elején is korlátozott példányszámban lesznek majd jelen a piacon, tehát a hiány alaposan kitolódik.

Bárhogy is legyen, a jelenlegi helyzet egyhamar nem fog megváltozni, nagyjából a tavasz végére normalizálódhatnak a piaci viszonyok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások