Éretté váltak a kvantum­számítógépek

Éretté váltak a kvantum­számítógépek

2020. november 30. 09:31, Hétfő
Már csupán idő kérdése, hogy az energiaszektorban is megjelenjenek a különleges készülékek.

Az ágazatban megvalósuló átállás nem csupán zöldebbé, hanem digitálisabbá is teszi az áramellátást. Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik az igény a számítási műveletek elvégzésére, amely komoly problémák elé állítja a piaci szereplőket. Az, hogy egy energiaellátó társaság szabadalmat nyújt be nem számít szokatlannak. De az, hogy az Eon egy kvantumtechnológiás szabadalmat akar levédetni, már furcsa és meglepő. A cég egy olyan algoritmust akar szabadalmaztatni, amelynek a segítségével optimálisan vezérelhetők az elektromos autók nagy flottái és azok egyúttal az áramhálózatba is beköthetők.

Karsten Wildberger, az Eon digitális átalakulásért felelős vezetője szerint a kvantumtechnológia az egész ágazat számára nagyon érdekes. Az energiarendszer egyre összetettebb lesz, egyre több paraméter van, amelyek folyamatosan változnak és a vezérlési feladatok ellátására jobban alkalmasak lennének a hatalmas számítási teljesítményt nyújtó kvantumszámítógépek.

Az energiaellátás alaposan átalakult az elmúlt években, évtizedekben. A áramhálózatba egyre több szél- és naperőművet kötöttek be, valamint folyamatosan nő a visszatáplálást kívánó háztartások száma is. Az áramellátást és az adatfolyamokat is vezérelni kell, Wildberger szerint pedig a klasszikus módszerek előbb vagy utóbb elérik a határaikat. A kvantumtechnológiával a nagyon bonyolult rendszerekben is lehetséges nagyon rövid idő alatt több millió paramétert kiszámolni. A számítások elvégzésének sebessége és a feldolgozható adatmennyiség mérete egyaránt a kvantumszámítógépek mellett szól. Azok alkalmazásával lehetővé válik olyan összetett feladatok néhány perc alatt való megoldása, amikre hagyományos számítógépekkel több hónapra lenne szükség.

Olaszországban az Enel energiaügyi konszern, Franciaországban az EDF, míg émetországban a BASF, a BMW vagy éppen a Volkswagen is használ már kvantumszámítógépeket annak ellenére, hogy a mostani rendszerek még nem kiforrottak és különleges feltételeket kell teremteni a működésükhöz. De ennek ellenére kifizetődők ezek a beruházások, hiszen számos előnyük van. Míg a hagyományos számítógépekkel egyszerre legfeljebb csak néhány száz elektromos autó feltöltését lehet monitorozni, egy kvantumszámítógéppel akár több százezer vagy millió jármű feltöltése is vezérelhető. Ráadásul ezekkel a készülékekkel számos új lehetőség nyílik a szakemberek előtt. S mindez különösen a digitalizálás korszakában rendkívül fontos. Egy-egy kiforrott rendszer komoly versenyelőnyt jelenthet a piaci szereplők számára a vetélytársaikkal szemben.

Azt ugyanakkor Wildberger is elismerte, hogy van még min javítani és az optimalizálási lehetőségek is további 10-15 százalék javulást jelenthetnek, így a technológia még hatékonyabb és jobb lehet. A menedzser elképzelhetőnek tartotta, hogy előbb vagy utóbb a kvantumtechnológiájukat szolgáltatásként fogják kínálni. Azonban pont az energiaszektorban rendkívül fontos a biztonság és nem lehet bármelyik technológiát csak úgy alkalmazni és ráereszteni a jelenlegi hálózatokra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások