ARM chipeket is támogathat majd a Windows 10X

ARM chipeket is támogathat majd a Windows 10X

2020. november 29. 23:58, Vasárnap
Megerősítést nyert, hogy tavasszal érkezhet a Microsoft új operációs rendszere.

Az már április közepén ismertté vált, hogy módosítják a Windows 10 X operációs rendszerrel kapcsolatos prioritásokat. A döntés értelmében nem lesz elsődleges cél a két képernyővel rendelkező termékek (Surface Neo stb.) megalkotása, hanem azt szeretnék elérni, hogy a Windows 10X a hagyományos laptopokon is zökkenőmentesen működjön. Májusban kiszivárgott az az információ, hogy a klasszikus PC-kre is érkezni fog az új változat, júliusban pedig kiderült, hogy 2021 elején jöhet az operációs rendszer első verziója. Az elsőnek megjelenő Windows 10X kiadás kizárólag az egy kijelzővel rendelkező készülékeken fog működni, a két képernyős eszközöket támogató Windows 10X változat csak 2022 elején jön majd.

Az új operációs rendszer elsősorban a Google Chromebookok ellenfelének szánt kisebb és rugalmasabb eszközökre kerülhet majd. Mindezt most a Windows Central azzal egészítette ki, hogy a Windows 10X az ARM chipeket használó különböző készülékeket is támogatni fogja. Ez az újdonság - a Surface Duóval összefüggésben - elsősorban a Windows-közösség azon tagjainak lehet majd érdekes, akik szeretnének új megoldásokat létrehozni. Korábban sikerült futtatni a Windows on ARM, Windows RT és Surface Hub OS operációs rendszereket futtatni egy Lumia 950XL készüléken, de a Windows 10X a Surface Duo számára is érdekes projekt lehet.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a Windows 10X tavaszi megjelenésére elérhetők lesznek-e olyan termékek, amelyek ARM chipekre fognak épülni. A Surface Go viszont bizonyos szempontból tökéletes lehetne az ARM processzor és Windows 10X kombinációnak. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a meglévő eszközök, például a Surface modellek számára az új operációs rendszer hivatalosan nem lesz elérhető lehetséges frissítésként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások