10 000 európai dolgozóját rúghatja ki az IBM

10 000 európai dolgozóját rúghatja ki az IBM

2020. november 28. 14:23, Szombat
Az amerikai informatikai óriáscég komoly átszervezésekbe kezdett.

A Bloomberg meg nem nevezett szakszervezeti forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az IBM a közeljövőben akár 10 000 európai alkalmazottját is elbocsáthatja. Az okok között elsősorban a társaság átszervezése szerepel, ugyanis az IBM menedzsmentje úgy döntött, hogy az üzleti ügyfelek IT-alkalmazásainak jelentős részét a felhőszolgáltatásokba fogják áttelepíteni és ezáltal a hibrid-felhő modellt megvalósítani. Csak azokon a helyszíneken marad meg az infrastruktúra és lesz karbantartva, ahol az átállásra nincs lehetőség. Az alkalmazások saját adatközpontokba való összegyűjtése a jelenleginél sokkal hatékonyabbá teszi a karbantartást.

A vállalat hivatalosan még nem erősítette meg a kiszivárgott információkat, hanem csak azt közölte, hogy továbbra is komoly erőforrásokat fektet be a munkatársai képzésébe, hogy azok el tudják végezni a változó piaci feladatokat. A külső elemzők viszont úgy vélték, hogy egy ekkora elbocsátási hullám ennek ellenére szokatlan és az sokkal inkább utal a társaság történetének legnagyobb átalakítására és az IT-infrastruktúra részleg leválasztására, illetve esetleges kiszervezésére.

Az IBM jelenleg több mint 350 000 embert foglalkoztat. Amennyiben valóban 10 000 dolgozót küld el Európában, akkor ez azt jelenti, hogy a kontinensen minden ötödik munkahelyet felszámol. Az intézkedés leginkább a brit és a német kirendeltségeket érintheti, de Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban és Belgiumban is lesznek megszűnő munkahelyek. Az információkat kiszivárogtató szakszervezeti képviselők elmondták, hogy a döntésről egy ebben a hónapban szervezett egyeztetésen értesültek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások