Itt a Qualcomm új csúcs-chipje

Itt a Qualcomm új csúcs-chipje

2020. december 4. 15:00, Péntek
A név módosult, a teljesítmény nagyobb lesz, eközben viszont a prémium Nokia csúszni fog.

Az abszolút csúcskategóriás okostelefonok iránt érdeklődők várva-várták a Qualcomm friss fejlesztését, amely a hivatalos bejelentésig a Snapdragon 875 néven szerepelt a sajtóban. A cég most sort kerített a fontos eseményre, a közlemény alapján azonban a típusszám nem az eddigi gyakorlatot követi.

A hivatalos bejelentésben ugyanis már a Snapdragon 888 várható rajtjáról beszélnek, a választás tehát a kínai kultúrában kiemelt szerepet játszó számra esett. A főbb technikai részletek persze ennél jóval fontosabbak, eszerint a családon belül ez az első olyan csúcs-chip, amely már integrált 5G-modemmel érkezik, miközben a puszta teljesítmény terén is komoly előrelépést szeretnének elérni. Az X60 beépítése és a hatodik generációs AI-motor mellett tehát az Adreno 660 GPU is kiemelt szerepet kap, ez utóbbinál egyenesen 35 százalékos ugrásról tesznek említést, míg a nyolc processzormag közössége szintén eltérő módon áll össze, hiszen 1 ARM X1 mellett 3 Cortex-A78 és 4 Cortex-A55 kapott helyet a burkolat alatt.

Ezen a téren 25 százalékos lesz a különbség az előző generációhoz képest, ezzel kapcsolatban kihangsúlyozzák, hogy az X1-mag már 2,86 GHz-es órajelen fut, vagyis ez képviseli majd az abszolút plafont. A képkészítés terén egyszerre akár három 28 megapixeles felvételt is rögzíthetünk, ugyanígy egyszerre 3 4K-videót menthetünk el, míg a 10 bites HDR-képeket HEIF-formátumban tárolhatjuk majd el – az állóképek megfelelő autentikációja érdekében a TruePic technológiáját is beépítik, így egy kriptografikus ábra jelzi majd azon példányokat, amelyek nem estek át semmilyen utólagos módosításon. Elárulták, hogy máris több telefongyártó (Xiaomi, LG, OnePlus, Motorola, Asus, Lenovo és Oppo) jelezte érdeklődését, ami persze azt jelenti, hogy ezen cégek részéről számíthatunk friss csúcskategóriás megoldásokra a jövő év első felében.

A HMD Global saját prémium fejlesztése eközben késik, ez ugyanis legkorábban szintén csak 2021 első felében bukkan majd fel, talán már a Nokia 10 PureView néven, jó eséllyel a fenti chip alkalmazásával.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások