Dollármilliós üzlet épült a hardverek hiányára

Dollármilliós üzlet épült a hardverek hiányára

2020. december 12. 10:02, Szombat
Az új hardverek jóval magasabb árakon találnak gazdára az aukciós portálokon.

Az elmúlt hónapokban az új eszközök megjelenése kapcsán látott készlethiány visszatérő témának számít oldalunkon, ezzel kapcsolatban legutóbb arról írtunk, hogy az nVidia szerint mindez nem szándékos. Egy friss anyagban arról olvashatunk, hogy eddig súlyos dollármilliókra tettek szert a skalpolók, akik a vásárlók türelmetlenségére építenek.

A külsős oldalon közzétett anyagban azt láthatjuk, hogy az eBay oldalán a hivatalos ajánlott piaci árnál jóval magasabb szinteken cserélnek gazdát a hardverek, a jelek szerint a vásárlók egy része egyáltalán nem sajnálja a pénzt ezen kütyükre. Ezt persze ki is használják azok, akik kifejezetten profitszerzési célból csapnak le egy-egy példányra, ez pedig nemcsak az új grafikus kártyák, de a friss konzolgeneráció képviselőinél is mindennaposnak számít.

A GeForce RTX 30 esetében például rögtön a hivatalos megjelenés után 180 százalékra ugrott az átlagos ár (az anyag készítője az eBay-aukciókra koncentrál, mivel ez számít a legnépszerűbb oldalnak), ez később 220 százalékra emelkedett, mostanában pedig 140 százalék körül tanyázik, bár az egyes típusok eltérő számokat mutatnak. Az AMD RX 6000 kapcsán 200 és 145 százalék közötti értékeket mértek, a Ryzen 5000-nél 240 és 120 százalék közötti értékek szerepelnek a listán, viszont minden egyes példányon 300-450 dollár közötti összegeket kaszáltak az érintettek, itt is a típustól és a dátumtól függően.

Ami a konzolokat illeti, az Xbox Series területén fordított irányban menetelnek az árak, itt mindkét típus 150 százalékon indult, a megjelenés óta viszont ez az arány 170 százalékra emelkedett, vagyis mintha a hiány az idő előrehaladtával még súlyosabb lenne. A teljes nyereség a skalpolók oldalán már 23 millió dollár felett jár, ez nyilván még tovább emelkedik majd. A PlayStation 5 esetében ez a szint 140 százalékról ugrott fel 200 százalékra, viszont az amúgy olcsóbb Digital Edition 255-ről ment fel egészen 350 százalékra, legalábbis az ajánlott árhoz képest, a skalpolók oldalán jelentkező teljes profitot 35 millió dollárra becsülik.

Az anyagiak szempontjából nyilván azok járnak majd jól, akik nagyobb türelmet és óvatosságot tudnak tanúsítani, néhány hónap elteltével normalizálódhat a helyzet, bár könnyen lehet, hogy egyes eszközöknél a hiány egészen a nyár elejéig elhúzódik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások