Változtak a 8K televíziókkal szemben támasztott követelmények

Változtak a 8K televíziókkal szemben támasztott követelmények

2021. január 12. 23:17, Kedd
A készülékeknek a korábbiaknál szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük.

A szabványt támogató szórakoztató elektronikai vállalatokat (Hisense, Innolux, Intel, Panasonic, Samsung, TCL, Tencent) tömörítő 8K Association (8KA) nevű szervezet újra meghatározta és ki is bővítette a 8K tévékkel szemben már 2019-ben és idén év elején megfogalmazott követelményeket. A jövőben a 8K logót csak azok a televíziók kaphatják meg, amelyek maradéktalanul eleget tesznek az előírásoknak.

Jelenleg a "8KA" logó mellett létezik a Consumer Technology Association (CTA) "8K" és az LG "Real 8K" jelölése is. Mindegyik cég, illetve egyesülés saját specifikációkkal és irányelvekkel rendelkezik, amely a felhasználók számára koránt sem teszi egyszerűen átláthatóvá a helyzetet, sokkal inkább összezavarja őket.

A 8K Association által szigorított követelmények alapján annak a készüléknek, amely a 8KA logóját akarja viselni és a lehető legjobb 8K megjelenítést szeretné megvalósítani 7680 x 4320 képpontos felbontással kell rendelkeznie, a képfrissítési rátája 24p, 30p vagy 60p lehet; támogatnia kell a HDMI 2.1 szabványt és a HEVC (H.265) kodeket. A két utóbbi azért fontos, hogy a népszerű stream-szolgáltatásokon is elterjedhessenek a 8K tartalmak. Emellett fontos, hogy egy bizonyos minimális szabvány is megvalósuljon a Surroung Sound esetében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások