AMD GPU kerül a Samsung telefonjába

AMD GPU kerül a Samsung telefonjába

2021. január 17. 12:05, Vasárnap
A most bemutatott csúcs-chip utáni példány már az AMD egységét használná fel.

Érkezőben van a dél-koreai gyártó soron következő csúcskategóriás okostelefonja, az ennek lelkét adó mobilchipet már be is mutatták, így nagy meglepetés nem érhet minket. A teljesítmény növekedése mellett azt is elárulták, hogy az ezt követő fejlesztés esetében már egy, az AMD által leszállított grafikus vezérlőt alkalmaznának, ami jól jelzi a két cég közötti együttműködés szoros jellegét.

Az AMD a maga részéről a napokban, a CES 21 alatt mutatta be a laptopokba szánt friss Ryzen 5000-sorozatot, míg a Samsung a saját Unpacked-rendezvénye során ismertette a vadonatúj Exynos 2100 SoC fontosabb részleteit. Tekintettel arra, hogy ez a típus hajtja majd meg a hamarosan befutó Galaxy S21 okostelefonokat, meglehetősen fontos előrelépésről van szó, annál is inkább, mert az 5 nanométeres gyártástechnológia mellett a 2,9 GHz-es órajelet, az 5G (sub-6GHz/mmWave) megfelelő támogatását, valamint az akár 40 százalékkal gyorsabb Mali-G78 grafikus vezérlőt is kiemelték a bemutató során. Maga a chip a többmagos számításoknál nagyjából 30 százalékkal lesz gyorsabb közvetlen elődénél (Exynos 990), ebben nyilván az alacsonyabb csíkszélesség is komoly szerepet játszik.


Érdekes módon az online bemutató alatt azt is megemlítették, hogy az ezt követő csúcskategóriás fejlesztés már az AMD által leszállított grafikus vezérlőt alkalmazná, amivel a 2019 óta folytatott együttműködésre tennék fel a koronát. Arról ugyan egyelőre nem beszélnek, hogy erre mikor számíthatunk, illetve hogy milyen technikai jellemzőkkel csábítanák el a potenciális vásárlókat, viszont egyes külsős értesülések alapján már a Galaxy Z Fold 3 is megkaphatja ezt a chipet, vagyis az év vége előtt megismerhetnénk a megoldást, amitől nyilván azt remélik, hogy még nagyobb erőt vonultat majd fel a játékok területén.

Mások ehelyett úgy vélik, hogy inkább 2022 elején számíthatunk egy ilyen típus megjelenésére, vagyis a most befutó Galaxy S21 utóda kapja majd meg a közös munka gyümölcsét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások