Már a második félévtől gyárthatja az Intel processzorait a TSMC

Már a második félévtől gyárthatja az Intel processzorait a TSMC

2021. január 15. 18:51, Péntek
A tajvani konszern üzemeiben néhány hónapon belül elkészülhetnek az első CPU-szállítmányok.

Néhány napja az Intel tárgyalásokat kezdeményezett a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) és a Samsung képviselőivel arról, hogy a jövőben a két társaság készítse a csúcskategóriás processzorait. Akkor arról volt szó, hogy a TSMC képviselőivel zajló tárgyalások már előrehaladott szakaszban vannak, de a 4 nanométeres eljárás a megfelelő sorozatgyártási színvonalon csak 2022 végén kezdődhet el.

Most a TrendForce elemzői viszont ágazati forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a tajvani óriáscég létesítményeiben már az év második felében elkezdődhet a processzorok gyártása. Sőt, a TrendForce munkatársai konkrét ütemtervet is közöltek, amely alapján a TSMC először a Core i3 CPU-kat készítheti majd nagyobb számban és 5 nanométeres gyártási eljárással.

Az Intel prémium- és a középkategóriás processzorainak a gyártása várhatóan 2022 második felétől kezdődhet el, ugyanakkor azok már 3 nanométeres eljárással készülhetnek majd. Az Intel leginkább azért került nehéz helyzetbe, mert a TSMC elsősorban az Apple új M1 CPU-it gyártja 5 nanométeres eljárással és csak a fennmaradó kapacitásokat tudja az Intel processzorainak készítésére fordítani. Az még kérdéses, hogy a tajvani vállalat mikor fogja tudni először alkalmazni a 3 nanométeres gyártási eljárást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások