Sokkal gyorsabb lesz az autók feltöltése

Sokkal gyorsabb lesz az autók feltöltése

2021. január 25. 17:31, Hétfő
Alig 5 perc elég lenne a megfelelő feltöltéshez, hamarosan jön a sorozatgyártás.

Az izraeli illetőségű StoreDot hosszú évek óta jelen van az akkumulátorok piacán, legalábbis a fejlesztések területén. A múlt évtized közepén elsősorban telefonok esetében igyekeztek komoly javulást elérni a feltöltés iramában, az ehhez szükséges idő leszorításával, az elmúlt években azonban egyre inkább a motorok és autók területére navigáltak át. Most itt ígérnek nagy előrelépést, mégpedig 1-2 éven belül.

Az alább beágyazott videóban a cég 2019-es bejelentését, annak főbb részleteit vehetjük szemügyre, akkor már bemutatták az ultragyors feltöltést ígérő akkumulátorok első generációját. A demonstráció során egy kisebb motort használtak fel, annak egységét alig 5 perc alatt töltötték fel, a tesztben résztvevő illető ezt követően a motorra pattanva távozott, igazolva, hogy valóban kellő szintet ért el a feltöltöttség. Akkor már beszéltek arról, hogy belátható időn belül az elektromos autóknál is debütálhat ez a fejlesztés, ugyanezen rövid idő alatt akár 450 km-es hatótávra elegendő kakaót nyomhatnánk át a jóval nagyobb akkumulátorokba, ez utóbbiak előállításához pedig nem lenne szükség teljesen új technológiára, vagyis a meglévő gyártósorokon lenne megvalósítható a sorozatgyártás.


A napokban közzétett friss bejelentés alapján ez hamarosan elérhető lesz, mivel elkészültek az első mérnöki példányok, vagyis a korai prototípusok, amelyek megnyithatják az utat a nagyobb darabszám felé. A kínai EVE Energy közreműködésével akarják ezt elérni, a Li-ion akkumulátorok gyártásához használt üzemekben, eközben azonban már dolgoznak a második generáción, amelynél az anód esetében grafit helyett szilíciumot alkalmaznának, ezzel pedig lejjebb szorítanák a gyártási költségeket. Tervezik emellett a saját gyártósor felépítését, amely 1000 munkahelyet teremtene, jövőre pedig már megkezdené a sorozatgyártást.

Meglátjuk, mi valósul meg az ambiciózus tervekből, amennyiben tartani tudják a fent említett menetrendet, erre már nem kell sokat várni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások