Bill Gates az AIDS ellen

Bill Gates az AIDS ellen

2001. január 31. 01:37, Szerda
A svájci Davosban Bill Gates, a szoftveróriás Microsoft cég "nagyfőnöke" bejelentette, hogy 100 millió dollárt (~30 milliárd Ft) adományozott egy olyan afrikai AIDS vakcina kifejlesztésére, mely akár öt éven belül elkészülhet. Az oltóanyaggal történő kísérletek már a napokban meg is indulnak majd Kenyában. Ezt Seth Berkley, a nonprofit International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) szervezet egyik vezetője nyilatkozta a Davos-i World Economic Forumon riporterek körében.

Az új vakcinát már tavaly augusztusban elkezdték tesztelni az angliai Oxfordban, ahol önként jelentkező AIDS fertőzötteken kezdték vizsgálni az oltóanyag hatásait. Az Oxford-i kutatásokat azután kezdték el, hogy Nairobiban találtak egy csoport olyan prostituáltat, melyek ugyan többször is ki voltak téve a fertőzés veszélyének, de mégsem fertőződtek meg az AIDS betegséget okozó HIV vírussal.

Jelenleg egyébként körülbelül huszonötféle AIDS-es oltóanyagon dolgoznak világszerte a kutatók, azonban a Bill Gates által támogatott projekt az első kutatás, mely a HIV vírus "A" változata ellen próbálja felvenni a harcot. A HIV vírus "A" változata leginkább az afrikai szub-szaharai vidékeken fertőz, és már sok áldozatot is követelt magának.

A szofteriparból meggazdagodott dollármilliárdos Bill Gates és felesége, Melinda Gates által létrehozott alapítvány az említett 100 millió dollárt nemrégiben átutalta a Berkeley által vezetett kutatócsoport részére. Bill Gates fontosnak tartotta megjegyezni, hogy reméli az ő adománya majd meghozza az egyéb nagy tőkével rendelkező cégek és vállalkozók adakozó kedvét is, és így talán anyagi problémák nem hátráltathatják majd az AIDS elleni kutatásokat. Nem tudom, hogy vajon Bill Gates jó példájára, de mindenesetre az internetes Yahoo cég is átutalt 5 millió dollárt a különböző AIDS-es kutatásokra.

Az IAVI képviselője elmondta, hogy a 2007-ig tartó jelenlegi AIDS kutatási projektre körülbelül 550 millió dollárra lenne szükségük. Berkeley szerint az AIDS ellenszere, vagy legalábbis az ellene nagy hatékonysággal felhasználható oltóanyag tíz éven beül mindenképp az orvosok rendelkezésére fog állni, de ha minden jól megy, akkor ez az idő négy-öt évre is lecsökkenhet. Bill Gates egyébként a napokban tett különböző nyilatkozataiban nagyon optimistán nyilatkozott az AIDS-es kutatásokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások