Egyszerű Android-klón a HarmonyOS

Egyszerű Android-klón a HarmonyOS

2021. február 6. 16:51, Szombat
Néhány részlet ismertté vált a Huawei operációs rendszeréről.

Amikor az első videók tavaly decemberben elérhetővé váltak a szoftverről, már akkor felmerültek a kérdések, hogy miben különbözik az Androidtól. Nos, Ron Amadeo, az Ars Technica munkatársa kipróbálta a HarmonyOS-t és érdekes tapasztalatokat szerzett. A legfontosabb észrevétele az volt, hogy az operációs rendszer alig különbözik az Android 10-től és az arra épülő EMUI 11-től. Úgy néz ki, mint az Android, úgy működik, mint az Android és ráadásul zökkenőmentesen meg is nyitja az androidos alkalmazásokat. Sőt, minél jobban tanulmányozza az ember, annál nehezebben lehet megkülönböztetni a szoftvert az Android 10-től és az Android nyílt forráskódú projekttől (AOSP).

Amadeo jelentkezett a HarmonyOS bétatesztjére, amely jelenleg kizárólag Kínában zajlik. A Huawei ehhez megköveteli a jelentkező érvényes igazolványának a beszkennelését és a hitelkártyája képét. A kínai konszern e két azonosítóval végzi el a 2 napon át tartó háttérellenőrzést. Ezután az operációs rendszer még mindig nem telepíthető fel a kiválasztott készülékre, hanem csupán egy emulált verzió streamelhető a Google Stadia segítségével, amely nagyon lerontja a felhasználói élményt.

Mindezek után Amadeo végre kipróbálhatta a szoftvert, amely nem csak kívülről néz ki úgy, mint az Android, hanem a belül is gyakorlatilag teljesen megegyezik a Google megoldásával. S mindez nem véletlen, hiszen a HarmonyOS a fejlesztői beállításokban Android 10 Q-ként mutatja magát, a rendszerinformációk között pedig számos androidos komponens található. Ugyan néhány komponens jelölését HarmonyOS-re nevezték át, de a készítők elárulták magukat, mert néha elfelejtették lecserélni a zöld Android-ikont.

Ahhoz képest, hogy állítólag az operációs rendszert az alapoktól teljesen újratervezték, feltűnő, hogy minden androidos funkciót támogat, köztük a komplett gesztusvezérlést, az összes beállítást, az NFC használatával való fizetést, az értesítéseket és a Dark Mode-ot. Amennyiben valaki bármely más béta szakaszban lévő szoftver első verzióját megtekinti, akkor gyorsan világossá válik, hogy nem lehet egy ennyire hibamentes programot készíteni - kivéve, ha az adott fejlesztés egy meglévő operációs rendszerre épül. Ugyanakkor nem lett volna probléma az AOSP alapján egy teljesen új szoftver megalkotása, főleg azért, mert a Huawei már saját alkalmazásbolttal és a Google-szolgáltatások alternatíváival rendelkezik, ezáltal egy széles ökorendszerre támaszkodhat.

Richard Yu, a Huawei illetékes vezetője január elején bejelentette, hogy a HarmonyOS a jövőben akár más piaci szereplők számára is hozzáférhetővé válik, ennek viszont az a feltétele, hogy az érintett társaságoknak eddig is a Google által készített klasszikus Androidot kellett használniuk a készülékeiken, továbbá fontos, hogy őket is sújtsák az amerikai kormány által hozott szankciók. A Huawei 2019 augusztusában mutatta be a HarmonyOS-t, majd tavaly szeptemberben a HDC 2020 rendezvényen annak 2.0-s változatát. Az utóbbinak ugyanakkor csak az első előzetese érhető el jelenleg. A távlati cél az, hogy a gyártó minden termékére ez az operációs rendszer kerüljön.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások