A diákok nagy része telefonfüggő

A diákok nagy része telefonfüggő

2021. március 4. 22:32, Csütörtök
Durván 40 százaléknál mutathatók ki a függőség jelei, a fiatalabbaknál súlyos a helyzet.

Az okostelefonok és egyéb hordozható kütyük elterjedése kapcsán évek óta olvashatunk a negatív hatásokról, amelyek személyes életünket befolyásolják, itt többek között az alvás romló minőségével, a függőség kialakulásával, valamint a mentális problémákkal kapcsolatban láthattunk már komoly figyelmeztetéseket. Most egy új felmérésből derül ki, hogy a felsőoktatási hallgatók nagyjából mekkora hányadát érinti a jelenség.

A University College London tette közzé saját részletes anyagát, amelyben azt a fő megállapítást teszik, miszerint a hallgatók durván 40 százaléka számolt be a fent is említett negatívumokról. Az online és személyes módon megválaszolt kérdőív alapján egészen pontosan 38,9 százalék volt azok aránya, akik egyértelműen a függőség jeleit mutatják, ami pedig a teljes létszámot illeti, ez 1043 fő volt, vagyis egy nagyobb csoporttal dolgoztak, hogy megbízhatóbb eredményt kapjanak. A 18 és 30 év közötti hallgatók egyrészt a függőség súlyosságával kapcsolatos kérdőívet töltötték ki, emellett azonban az úgynevezett Pittsburgh Sleep Quality Score Index is helyet kapott az anyagban, ez utóbbiból pedig az alvás minőségére vonatkozóan kaptak érdekes adatokat.

Az nem túl meglepő, hogy a telefonon töltött idő növekedésével párhuzamosan alakul a függőség szintje. A fiúknál 35,7 százalék, a lányoknál némileg magasabb, 40,1 százalék volt a függők aránya, ez azonban a fiatalabb diákoknál egyértelműen súlyosabb volt, ugyanis míg a 21 éven aluliaknál 42,2 százalékban határozták meg ezt a csoportot, a 22 és 25 év közöttieknél 34,2 százalék, a 25 évnél idősebb kategóriában pedig 28 százalék mutatott ugyanilyen jeleket. Azok, akik maximum napi 2 órán át használták a telefont, 20,3 százalék volt függőnek minősíthető, a napi minimum 5 óra használat esetén azonban ez a szám már 53,9 százalékra ugrott. Amennyiben lefekvés előtt 1 órával eltették a készüléket, mindössze 23,8 százalék került a függők csoportjába, míg azok, akik ezt a szünetet 30 percre csökkentették, már 42 százalékban estek bele ebbe a halmazba.

A munka 47 másik, korábban publikált tanulmányra hivatkozik, ebből is jól látszik, hogy van miből válogatni – ideje lenne meghallgatni a figyelmeztetéseket, már amennyiben javítani szeretnék személyes életünk minőségén.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások