Névváltozás a Microsoftnál

Névváltozás a Microsoftnál

2001. február 3. 12:35, Szombat
[CNet] A Microsoft a jövőben meg szeretné változtatni főbb szoftvertermékeinek, a Windowsnak és az Office-nak az elnevezési szabályait. A szoftveróriás új termékei a megszokott számozás helyett az XP nevet kapták.

A Wininfo Windows felhasználói weboldal információi szerint a Microsoft a jövő héten jelenti be hivatalosan, hogy a Windows 2000 utódja, a Whistler a Windows XP nevet kapja, az Office 10 pedig Office XP néven lesz megtalálható a boltokban.

A hírt a Wininfo után több független hírforrás is megerősítette. Egy a Microsofthoz közeli hírforrás szerint bár az Office 10 valóban az Office XP nevet kapta, az Office-ban található alkalmazások megőrizték a megszokott évszám-alapú elnevezést, így a különálló alkalmazások a Word 2002, az Excel 2002 és a PowerPoint 2002 nevet fogják viselni. A Microsoft többi különálló alkalmazása szintén megtartja az évszám-alapú elnevezést.

A Microsoft képviselője egyelőre nem kívánta kommentálni az Office új elnevezésével kapcsolatos híreket. A Windows 2000 operációs rendszer következő verziója, amely korábban a Whistler kódnevet kapta, szintén átveszi az XP elnevezést. Az új operációs rendszer Personal és Professional változata a Microsoft tervei szerint még az éven napvilágot látnak, de a szerver verziók csak jövőre készülnek majd el.

Miért pont XP?

Az interneten többféle lehetséges magyarázat is megtalálható arra, hogy a Microsoft miért is pont az XP nevet választotta. A legvalószínűbbnek az a magyarázat tűnik, hogy az XP az angol "experience" (tapasztalat, élmény) vagy "experienced" (tapasztalt) szavakból származik. Mások ezzel ellenben úgy gondolják, hogy az XP betűkombináció valamilyen másik rövidítésből alakulhatott ki.

Bár a Redmond-i (Kalifornia) szoftveróriás általában egyszerűen a megfelelő évszámmal le szokta tudni az elnevezés kérdését, (Windows 95,98,2000) a nevekkel mostanában mégis sok gond volt.

A Microsoft Windows Millennium Edition (Me) végülis hosszas vita után azért kapta ezt a nevet, mert a szoftvercég a 2000 elnevezést már felhasználta az üzleti célokra szánt Windows NT 5-ös verzióhoz. Az Office irodai programcsomag esetében hasonló problémákba ütközött a társaság, mert az Office 2001 nevet már korábban megkapta a programcsomag Mac számítógépekre szánt verziója.

A Microsoft a Visual Studio szoftverfejlesztői csomag legújabb verzióját Visual Studio.Net elnevezéssel látta el, amely a cég újonnan bevezetett .Net rendszerére utal. A társaság azonban nem akarta ezt az elnevezést az Office-hoz is felhasználni, mert az új Office csak nagyon kis mértékben kapcsolódik a .Net struktúrához.

A szoftveróriás végülis a Windows és az Office legújabb verzióit egységesen az XP névvel látta el, amely sokak szerint Jimi Hendrix "Are you experienced?" című dalából származik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások