Az Apple M1 kihívóját fejleszti a Qualcomm

Az Apple M1 kihívóját fejleszti a Qualcomm

2021. március 11. 23:43, Csütörtök
Az új chip komoly teljesítményre lesz képes.

A Qualcomm egy olyan platformon dolgozik a Windows operációs rendszert futtató és 2 az 1-ben eszközökhöz, amely a Snapdragon 8cx Gen2 megoldások utódja lehet. Most kiderültek az új chip első részletei. A társaság ragaszkodik ahhoz, hogy ARM fejlesztéseken alapuló, Snapdragon sorozatú chipeket készítsen a Windows operációs rendszert futtató mobil PC-khez. Konkrétan egy olyan chipsorozatról van szó, amelyet a cégen belül SC8280-nak neveznek és jelenleg már legalább két változatát tesztelik a fejlesztői platformok bevonásával.

A két verzió különböző teljesítményszinttel rendelkezik és szorosan kapcsolódnak a Snapdragon 8cx sorozat jelenleg kapható modelljeihez, de azoknál sokkal magasabb az órajelük. Az utóbbi annak köszönhető, hogy az új Qualcomm Snapdragon SC8280XP-be beépítették a Snapdragon 8cx Gen 2 chipekben alkalmazott Adreno 690 típusú grafikus egységet.

Az új megoldás négy nagyon magas órajelű processzormagot kapott, amelyeket a gyártó csupán Gold+ magoknak nevez és ezeket egészíti ki további négy mag. Mindez azt jelenti, hogy az egyébként használt energiatakarékos processzormagokról lemondott a vállalat. Ez alacsonyabb energiahatékonyságot és egy sokkal nagyobb összesített teljesítményt eredményez. A tesztplatformokon a Gold+ magok órajele 2,7 GHz, míg a Gold magok 2,43 GHz-es órajelen dolgoznak.

Az integrált NPU, vagyis a mesterséges intelligencia területén lévő feladatokért felelős egység teljesítménye akár 15 TOPS is lehet. Az egyelőre kérdéses, hogy az új Snapdragon chippel felszerelt eszközök mikor jelennek meg a piacon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások