Adatgyűjtés miatt perelhető a Google

Adatgyűjtés miatt perelhető a Google

2021. március 15. 20:06, Hétfő
A privát böngészési mód sem nyújt teljes védelmet és jelent online láthatatlanságot.

A Google Chrome böngészője még a privát böngészés üzemmód alkalmazása esetén is információkat gyűjt a saját eszközeivel a felhasználók internetezéséről. Emiatt fordultak magánszemélyek az Amerikai Egyesült Államokban bírósághoz. Miután Lucy Koh amerikai szövetségi kerületi bíró jóváhagyta a beadványt, így az ügyből per lehet.

Lucy Koh az előzetes döntés írásbeli indoklásában megállapította, hogy a keresőcég erről a gyakorlatról nem tájékoztatja az embereket. A Google az előzetes védekezése során elsősorban az adatvédelmi irányelvére hivatkozott - minderről a Bloomberg gazdasági hírügynökség számolt be.

A Google szóvivője jelezte, hogy minden módon védekezni fognak a felvetések ellen. Rámutatott, hogy a Chrome böngészőben lévő privát böngészési mód lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy anélkül szörföljenek a világhálón, hogy az azzal kapcsolatos adatok a böngészőjükben vagy az adott eszközön el lenne tárolva. Azt ugyanakkor az óriáscég minden egyes alkalommal közli, hogy az egyes honlapok tárolhatnak információkat a böngészési tevékenységükről.

A beadványt egyébként három személy nyújtotta be még tavaly júniusban és ők folyamatos adatkövetési tevékenységgel vádolták meg a Google-t. Hozzátették, hogy még ha követik is a társaság privát böngészési móddal kapcsolatos ajánlásait, akkor is az információik és akár kényes adatok is a vállalathoz kerülhetnek. A társaság erre azzal védekezett, hogy a privát böngészés nem jelent láthatatlanságot, s ez világosan szerepel az adatvédelmi irányelvében is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások