Az új név: XP

Az új név: XP

2001. február 5. 22:59, Hétfő
A Microsoft ma hivatalosan is bejelentette, hogy a jövőben használni fogja az XP nevet, vagyis megerősítette a múlt heti névváltoztatásról szóló híreket.

Az új XP név valóban az "experience" szóból származik, ami magyarul tapasztalatot, jártasságot és élményt jelent. Az XP szót a jövőben a Windows operációs rendszerek és az Office irodai szoftvercsomagnál fogja használni a cég. Ennek megfelelően az eddig csak "Whistler"-ként emlegetett Windows verzió hivatalos neve Windows XP, míg az "Office 10"-ből Office XP lesz. Mind az új operációs rendszer, mind pedig az új irodai programcsomag számos újítást fog tartalmazni.

Bill Gates elmondta, hogy az új szoftverek minden eddiginél nagyobb teljesítményt és nagyobb élményt fognak nyújtani a felhasználók számára. Ezek a Microsoft termékek már a cég a Microsoft.NET technológiáját is alkalmazzák. A .NET platform használja az XML-t, és nagyon erősen összekapcsolja a számítógépen lévő alkalmazásokat az Internettel.

A Windows XP mind otthoni, mind pedig irodai használatra is alkalmas lesz. Az otthoni felhasználók számára az eddigieknél sokkal gazdagabb kommunikációs lehetőségeket kínál. Ide tartozik a valós idejű hang, videó és alkalmazás megosztás. Tovább javul az otthoni gépek közötti Internet- és fáljmegosztás is. A szórakozáshoz olyan eszközöket biztosít, amelyek sokkal élethűbb audio- és videolejátszást tesznek lehetővé. Ezeken kívül a hordozható számítógépekkel rendelkezők számára is lesznek újdonságok, amelyek elsősorban az információszerzést teszik majd hatékonyabbá.

Az Office XP az eddigieknél gyorsabb és egyszerűbb lehetőségeket kínál a felhasználók számára. Olyan eszközöket biztosít, amelyek eredményesebbé teszik az irodai munkákat. A szoftver több olyan megoldást is tartalmaz, amelyek kifejezetten az Interneten keresztül történő kommunikációra és információszerzésre szolgálnak. Számos új eszköz a felhasználói csoportok közötti munkavégzést teszi hatékonyabbá. Ezeken kívül tartalmaz kisebb, de egyáltalán nem elhanyagolható újdonságokat is. Ilyen például a dokumentum helyreállító eszköz, amely biztosítja, hogy a felhasználó egy esetlegesen felmerülő hiba esetén se veszítse el az addig elkészített dokumentumát.

A Windows XP és az Office XP is jelenleg még a béta tesztelések alatt áll. A Windows XP végleges verziója várhatóan ez év második félévében, míg az Office XP valószínűleg már az első félévben megjelenik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások