Vita a mesterséges intelligencián alapuló érzelem­felismerésről

Vita a mesterséges intelligencián alapuló érzelem­felismerésről

2021. április 21. 16:58, Szerda
A szakemberek szeretnék, hogyha párbeszéd kezdődne a kérdésben, mert az még olyan kezdetleges állapotban van, hogy nem szabad semmit rábízni.

A Cambridge-i Egyetem kutatói azt akarják elérni, hogy vita bontakozzon ki a mesterséges intelligencián alapuló érzelemfelismerésről, ezért létrehozták az Emojify nevű oldalt, ahol bárki kisebb játékok formájában kipróbálhatja a technológiát és szembesülhet annak kockázataival is.

Alexa Hagerty projektvezető, az egyetem antropológusa, egyben a Dovetail Labs vezetője a The Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a mesterséges intelligencián alapuló érzelemfelismerés az arcfelismerés egyik formája, de annál sokkal tovább megy, mert nem csupán személyeket azonosít, hanem azok érzelmeit is, vagyis képes a belső érzéseinket kiolvasni. Ez utóbbira ugyanakkor a technológia csak nagyon korlátozott módon képes és ezt az Emojify oldalán bemutatott játékok tökéletesen egyértelművé is teszik.

Aki tesztelni akarja a programokat, annak elegendő csak hozzáférést engedélyeznie a webkamerájához és máris kipróbálhatja a mesterséges intelligencia képességeit. Az egyik játék például azt kéri a felhasználótól, hogy egy nem valódi, de széles mosolyt mutasson be, míg a másikból kiderül, hogy a technológiának problémát jelent, hogy megkülönböztesse egymástól egy adott arckifejezés többféle jelentését. Egy kacsintás például lehet ösztönös vagy tudatos, kifejezheti a játékosságot éppúgy, mint az örömöt. Az igazi cél azonban az, hogy bemutassák, hogy bár a mesterséges technológia rengeteget fejlődött, de még mindig nagyon megvezethető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások