Nagyon kevés Samsung-telefont hasznosítanak újra

Nagyon kevés Samsung-telefont hasznosítanak újra

2021. április 27. 17:56, Kedd
Nem sok hasznot hozott a kezdeményezés, bőven van mit javítani.

A Samsung az Earth Day alkalmából közölte saját újrahasznosítási programjának eddigi részleteit és eredményeit, amelyek egy némileg negatív képet tárnak elénk, hiszen a számokból gyorsan kiderül, hogy nagyon kevés készüléket sikerült bevonni ebbe a körbe. A vásárlók jó része valószínűleg egyszerűen elhajítja a régi példányokat, bár azt nagyon nehéz felbecsülni, hogy mennyi készülék kerül vissza egyéb úton a gyártási csatornába.

A dél-koreai gyártó eredetileg még 2015-ben hirdette meg érdekes programját, amely gyakorlatilag minden Galaxy-készülékre vonatkozik. Ennek keretében a felhasználók visszaküldhetik megunt, hibás, illetve nem kívánt készülékeiket, a cég pedig igyekszik azokat újrahasznosítani, kinyerve az értékes összetevőket, különösen ami a ritka földfémeket illeti. A most közzétett részletes bejelentés szerint a 2019 májusáig terjedő időszakban összesen nagyjából 38 ezer telefont gyűjtöttek be, ami első látásra magas számnak tűnik, viszont ha azt vesszük alapul, hogy a teljes darabszám mintegy 2 milliárdra rúg (már ami a 2019 februárjáig eladott példányokat illeti), ez azt jelenti, hogy alig 0,0019 százalék, vagyis egy apró, alig mérhető töredék került be a programba.

A Samsung persze az eredeti elképzelés helyességét és az eddigi eredményeket igyekszik kiemelni, mások pedig azt szögezik le, hogy nagyon nehéz megbecsülni a jelenleg még használatban lévő, sokadig tulajdonos által birtokolt készülékek számát, mint ahogy azt sem igazán tudjuk, hogy egyéb szereplők hány telefont hasznosítottak újra. A napokban azt jelentették be, hogy egyes régi telefonok okosotthon-eszközként maradhatnak életünk részei, erről mi is beszámoltunk, viszont nagy valószínűséggel ez sem fogja jelentős mértékben megdobni a fenti számokat. Addig is némi elégedettséggel vehetjük tudomásul, hogy sikerült mérsékelni a károsanyag-kibocsátást és megspórolni a ritka anyagok egy apró hányadát.

A fentiekből mindenesetre jól látszik, hogy a gyártó nem adja fel, viszont bőven van min javítani ahhoz, hogy egy elismerésre méltó programot építsenek ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások