Milliárdok tűnhettek el a török kriptovaluta-botrányban

Milliárdok tűnhettek el a török kriptovaluta-botrányban

2021. április 27. 12:14, Kedd
A Thodex nevű portált bezárták és eddig 62 letartóztatásra is sor került.

Az egyik legnagyobb helyi kereskedelmi platform bezárása megrázta Törökországot. A foganatosított intézkedések miatt több ezer személy nem fér hozzá a kriptovalutában tartott pénzéhez, miközben az oldal üzemeltetője szökésben van.

A Thodexen egészen az elmúlt hétig naponta több százmillió amerikai dollár értékű üzleteket bonyolítottak le, de a múlt hét csütörtök óta elérhetetlen. Az alapító és ügyvezető igazgató külföldre menekült, míg a török pénzügyi felügyelet zár alá helyezte a digitális pénztőzsde összes üzleti folyószámláját, amelyeken keresztül 391 000 ügyfél bonyolította le a tranzakcióit. Az okozott kár egyelőre ismeretlen, a török sajtóorgánumok úgy becsülik, hogy elérheti a 2 milliárd amerikai dollárt. Az Anadolu állami hírügynökség értesülései alapján az államügyészség 78 letartóztatási parancsot állított ki, a rendőrség pedig házkutatást tartott az üzemeltetőknél és 62 személyt őrizetbe vett.

Faruk Fathi Özer, a Thodex alapítója és működtetője azt állítja, hogy azért távozott, mert befektetőkkel tárgyal. A 27 éves férfit utoljára a múlt héten szerdán az isztambuli repülőtéren látták, rendőrségi információk alapján Albániában lehet. Cemil Ertem, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik gazdasági tanácsadója a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek kifejtette, hogy a kormánynak minél gyorsabban lépnie kell, hogy megakadályozza a dominóhatást és az esetből muszáj lesz tanulni. Ezért a jövőre nézve sokkal szigorúbb szabályozást kell kidolgozni.

A háttérben az állhat, hogy a török nemzeti bank április 30-tól megtiltotta a virtuális fizetőeszközök kereskedelmét és használatát az országban, mert az az álláspontja szerint komoly kockázatot jelent és helyrehozhatatlan károkat okoz. Az érvek között szerepelt, hogy a kriptovaluták nincsenek szabályozva és nem tartoznak jegybanki ellenőrzés alá. A Coinmarketcap elemzőcég adatai szerint a Thodex utolsó tőzsdei kereskedési napján átszámítva 538 millió amerikai dollárt forgalmaztak. Míg a Coingecko.com hozzátette, hogy Törökországban a múlt héten pénteken 1,2 milliárd amerikai dollár értékben zajlott a digitális pénzek kereskedelme. Ez a háromszorosa volt az egy héttel korábbinak. Özer a keresletet márciusban még inkább igyekezett felszítani, mert megígérte 4 millió dogecoin ingyenes szétosztását az új ügyfelek között, ebből azonban semmi sem valósult meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások