A kriptovaluták jobbá tehetik a világot

A kriptovaluták jobbá tehetik a világot

2021. május 10. 09:06, Hétfő
Az ágazat egyik meghatározó képviselője úgy vélte, hogy a bitcoin bármennyire is népszerű, de már elavult.

A 33 éves Charles Hoskinson a virtuális fizetőeszközök világának egyik legismertebb tagja. A matematikus 2015-ben hívta életre a Cardano nevű nyilvános blokklánc-platformot és az ADA nevű digitális pénzt, miután összeveszett Vitalik Buterin Ethereum-alapítóval. "A bitcoin vak, néma és buta. A legkevésbé fejlesztett és a leglassabb kriptovaluta, s számos dologra nem képes. Sőt, még virtuális fizetőeszköznek is kevéssé alkalmas. Senki sem ébred fel reggel és mondja azt magának, hogy a megrendelt szeletelt húsokat bitcoinnal fogom kifizetni. Az arany értékbiztosítójaként alkalmazható és arra a célra egyébként meglehetősen jó is."

"Ezzel szemben a Cardano és az arra hasonlító hálózatokban teljesen mindegy, hogy ADA-t, bitcoint vagy egy központi jegybank által kiadott digitális pénzt használunk. A lényeg az, hogy az emberek azzal fizetnek, amivel akarnak és a fogadó személy is kiválaszthatja, hogy miben fogadja a tranzakciót. A mostani rendszerektől eltérően valós időben működik, a jelenlegi nemzetközi átutalási költségek töredékéért. A bankok nyitottak erre, mert a negatív kamatokkal és a hitelkihelyezéssel már nem tudnak pénzt keresni. Továbbá nem kell a tranzakciók drága folyamataival foglalkozniuk, hanem az ügyfeleikre összpontosíthatnak, s támogathatják őket a vagyon felépítésében és kezelésében. Persze nem is igazán van más választásuk: a 35 éven alattiak kétszer akkora összegeket fektetnek be a kriptovalutákba, mint a részvényekbe vagy a befektetési alapokba. Ráadásul a virtuális fizetőeszközök nem fognak eltűnni" - fejtette ki az ágazat meghatározó képviselője.


Charles Hoskinson szerint a piac mindig is rendkívül spekulatív volt és nem tudja megfelelően meghatározni az új technológiák értékét. Az első szakaszban általában minden új technológiát túlértékelnek, majd alulértékelnek. Az Amazon részvényének például 11 évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a 2000-es évi legmagasabb értékét. A cég ugyanakkor az egyik legbefolyásosabb konszern lett a világon, amely számos területen jelen van.

A matematikus mindezt azzal egészítette ki, hogy a bitcoin az elmúlt 11 esztendőben bebizonyította, hogy a decentralizáltan szervezett és a kriptográfiával védett rendszerek nem manipulálhatók, az Ethereum pedig azt, hogy az ilyen hálózatokon keresztül mi minden lehetséges. A nem várt siker miatt viszont a hálózat túlterhelődött és a részben elavult technológia miatt a kapcsolódó díjak megnőttek, amely egyre nagyobb problémává vált. Ezért is hozta létre a Cardanót, amely mentes a bitcoin és az Ethereum műszaki gyengeségeitől és különösen gyors, biztonságos, energiahatékony és olcsó. A rendszer akár több milliárd felhasználó esetében sem lesz túlterhelt.

A Cardano mostanra érett meg arra, hogy más digitális pénzek számára is nyitott legyen. A platform fontos jövőbeli piaca Afrika, ahol számos országban gazdasági és társadalmi fellendülést hozhat. A Cardanót és az ADA-t a svájci székhelyű Cardano Alapítvány és az Input Output (IOHK) technológiai vállalkozás fejleszti. "A csapatunk több mint 100 tudományos anyagot írt és laboratóriumaink működnek az Athéni, az Edinburgh-i, a Tokiói és a Wyomingi Egyetemen. Olyan műszaki protokollokra van ugyanis szükség, amelyeket évtizeden át használ majd több milliárd ember."

"Afrikára azért esett a választásunk, mert mindig is frusztrált, hogy egy kettős rendszerben élünk. Hozzáférhetünk bankszámlákhoz, hitelt vehetünk fel, hogy egyetemre menjünk, céget alapítsunk vagy autót vegyünk, de aki Szenegál vagy Etiópia bizonyos régióiban él, az csak álmodhat erről. A Cardano segítségével bárki felépítheti akár a családi üzletét vagy megteremthet egy nemzeti tőzsdét, hogy egyszerűbb hozzáférést biztosítson a hitelekhez vagy lehetővé tegye az egészségügyi adatok biztonságos tárolását. Hamarosan Etiópiában bejelentjük azt a rendszert, amely lehetővé teszi 5 millió ember számára, hogy a digitális személyazonosságát a Cardano hálózatán keresztül valósítsa meg. Más afrikai kormányokkal is kapcsolatban vagyunk, továbbá Mongóliával, Georgiával (Grúziával) és Ukrajnával. De ez csak a kezdet" - szögezte le a szakember.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások