Szigorúbban kellene szabályozni az USA-ban a kripto­valutákat

Szigorúbban kellene szabályozni az USA-ban a kripto­valutákat

2021. május 2. 13:19, Vasárnap
Legalábbis ezt javasolják a tengerentúli szakértők.

A Reuters írta meg, hogy az amerikai szakemberek felvetették a virtuális fizetőeszközök szabályozásának szigorítását. A bennfentesektől kiszivárgott elképzelés fő elemei közé tartozik az az előírás, hogy a jövőben ne lehessen névtelenül lebonyolítani a digitális pénzekkel kapcsolatos tranzakciókat. A kriptovaluta-tőzsdéknek az eddiginél sokkal több információt kellene elkérniük és megosztaniuk az ügyfeleikről, valamint szigorítanák a virtuális fizetőeszközök tulajdonosaira vonatkozó licencelőírásokat és a pénzmosás elleni szabályokat. Továbbá az amerikai igazságügyi minisztériumnak egy új különleges részleget kellene létrehoznia a digitális pénzek lefoglalására. Ez utóbbi ugyanis jelenleg egy meglehetősen nehéz folyamat.

A belbiztonsági minisztérium egyik képviselője úgy vélte, hogy hatalmas dolog lenne, ha a tervet sikerülne megvalósítani. A kriptovaluták világát ugyanis úgy alkották meg, hogy a tagok névtelenek maradjanak. De egy ponton túl előtérbe kell kerülnie annak, hogy mindenki számára szavatolni tudják a biztonságot. Néhány javaslat gyakorlatba való átültetéséhez új törvényekre van szükség. A szakértők szerint az amerikai társaságoktól tavaly kizsarolt összeg megközelítette a 350 millió amerikai dollárt, amely a 2019-es összeg közel háromszorosa volt.

Az EU-ban már 2019 novemberében megjelentettek pénzügyi szakértők egy szabályozási tervezetet, amelynek a lényege az volt, hogy a testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes terület legyen. Tavaly szeptemberben pedig ismertté vált, hogy új európai testület ellenőrizné a digitális pénzeket. Az új felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná, s a feladata lenne a jelentős kriptovaluták, például a Diem ellenőrzése. Márciusban kiderült, hogy az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az új virtuális fizetőeszközöket szigorúan fogja szabályozni azért, hogy a pénzügyi piaci kockázatokat minimálisra csökkentse. A brüsszeli döntéshozók szeretnének beavatkozni akkor, ha monetáris politikai veszélyek merülhetnek fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások