Audi-Sonos együttműködés jöhet

Audi-Sonos együttműködés jöhet

2021. május 4. 17:16, Kedd
A német gyártó tökéletes audiohangzásra törekszik az autóiban.

Tobias Gründl, az Audi vezető zenei stratégája kijelentette, hogy természetesen nagyon kényelmes a zeneszámokat a Bluetooth-kapcsolaton keresztül az okostelefonról lejátszani, ugyanakkor a szabvány jelentős mértékben lerontja az audiominőséget. Ez elsősorban az elérhető kis sávszélességre vezethető vissza. Az audiofájlokat a Bluetooth-kapcsolaton keresztüli átvitelhez át kell alakítani, így a járművekbe már tömörített zenei fájlok kerülnek, amely viszont befolyásolja a zenei minőséget. Ez utóbbin a legjobb zenei rendszer sem segíthet.

A szakember hozzátette, hogy a WLAN átviteli technikaként jobb megoldást jelent, mert az adatátviteli sávszélesség sokkal nagyobb a Bluetooth által biztosítottnál. Az egyik első lépés az a kooperáció lehet, amelyet az Audi és a Sonos alakít ki. Az együttműködés elsősorban a belső térre vonatkozik. A Sonos ismert a hálózatba kötött hangszóróiról, s emellett az alkalmazásával számos exkluzív funkciót is kínál az online rádiók és a zenei stream-szolgáltatások műsorának a lejátszásához.

Az Audi arra számít, hogy a következő nagy lépést az 5G jelentheti, a szabvány ugyanis Gründl szerint hamarosan lehetővé fogja tenni a nagy felbontású alapanyagok streamelését. Akkor a gépkocsik végérvényesen audio- és videostream-központokká válnak majd. A konszern 2024-től vagy 2025-től az autóit - egy beépített SIM-kártya segítségével - először vevőegységként fogja alkalmazni, azután pedig lehetővé válhat a valódi többcsatornás zenei streamelés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy legkésőbb akkortól közvetlenül a járművekbe lesz integrálva a stream-ajánlatok széles választéka.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások