Több milliárd eurós EU-támogatást kért az Intel vezetője

Több milliárd eurós EU-támogatást kért az Intel vezetője

2021. május 5. 11:52, Szerda
Az óriáscég nyitott egy új chipgyár felépítésére, de annak ára lenne.

Pat Gelsinger, az Intel új első embere a múlt hét végén Európában járt és találkozott többek között Peter Altmaier német gazdasági miniszterrel, Markus Söder bajor miniszterelnökkel és Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosával. A tárgyalások témája az volt, hogy az Intel milyen feltételek teljesülése esetén vehetne részt a létrehozandó európai chipszövetség munkájában és építhetné fel a kontinensen a chipüzemét. A menedzser elfogadta, hogy az Európai Unió akarja meghatározni az európai chipgyártás ki- és felépítését, s a folyamatban központi szerepet kaphat az Intel.

Bretonnak a Samsung vezetőivel eddig nem sikerült egyeztetnie, míg a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) képviselői nem lelkesedtek túlzottan egy európai chipkészítő létesítmény felépítésének az ötletéért. Ugyan Breton beszélt Maria Marced európai TSMC-igazgatóval, de a társaság egyértelművé tette, hogy jelenleg nem akarnak a kontinensen befektetni.

Az Intel beruházásának azonban komoly ára lenne. Gelsingerék 8 milliárd euró állami támogatást várnának el egy európai gyár felépítéséért. A teljes költség egyébként 10 milliárd euró lenne, igaz, az Intel elismerte, hogy ezért az összegért általában nem egy, hanem kettő üzemet szokott létrehozni. Ázsiában az állami támogatások összege általában a projekt kiadásának 40 százaléka. Arról az esztendő második felében születne döntés, hogy hol építenék fel a létesítményt.

Breton nemrég ismertette azt a tervet, hogy szövetséget hoz létre az EU azért, hogy a jövőben legyen elegendő chip a hálózatba kötött közlekedés, az Ipar 4.0, az okostelefonok, a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek számára. Februárban Peter Altmaier bejelentette, hogy az európai chipgyártásba több tízmilliárd eurós beruházásokat terveznek és az összeg ideális helyzetben elérheti az 50 milliárd eurót is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások