Gyorsabbá tehetők a kriptovaluta-tranzakciók

Gyorsabbá tehetők a kriptovaluta-tranzakciók

2021. május 18. 10:29, Kedd
Az utalások egyúttal sokkal biztonságosabbak is lehetnek.

A Bécsi Műszaki Egyetem, az IMDEA Szoftverintézet és a Purdue Egyetem munkatársai egy olyan továbbfejlesztett protokollt dolgoztak ki, amelynek a segítségével a bitcoin- és más digitális pénzekkel bonyolított tranzakciók gyorsabbá és biztonságosabbá tehetők.

Lukas Aumayr, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy hosszú ideje ismert az a dolog, hogy a bitcoin és más blokklánc-technológiák skálázhatósági problémával küzdenek, amely azt jelenti, hogy másodpercenként legfeljebb 10 tranzakció bonyolítható le, és a végrehajtás sem azonnali, hanem akár fél órába is beletelik, mindeközben elképesztő mennyiségű energiát fogyasztva. Ez a teljesítmény a hitelkártyacégek utalási számaival összehasonlítva nagyon kevés, hiszen azok a vállalatok másodpercenként akár több tízezer tranzakciót is végrehajtanak világszerte.

A szakemberek ezért alkották meg az úgynevezett Lightning hálózatok továbbfejlesztett protokollját, amely kiegészítő hálózatot jelent a felhasználók tranzakciós csatornái mellett. Amennyiben például két ember rövid időn belül sok utalást akar bonyolítani egymás között, akkor ezt a jövőben az új módon megtehetik majd anélkül, hogy bármelyik tranzakció láthatóvá válna. A rendszerbe csak az utalások kezdetén és végén kerül egy-egy hivatalos bejegyzés. Ez a protokoll azonban közel sem tökéletes.

A kutatók által kidolgozott továbbfejlesztett protokoll bizonyos hibák és problémák bekövetkezését nem teszi lehetővé. A csoport egy virtuális tranzakciós hálózatban modellezte a működését. Láthatóvá vált, hogy a különböző helyzetektől függően 4-33 százalékkal kevesebb hibás utalás következett be. Aumayr rámutatott, hogy a technológia műszaki szempontból azonnal alkalmazható és a jelenlegi megoldások biztonságos alternatívája.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások