Amerikai állam­ügyészek a gyerekeknek szóló Instagram ellen

Amerikai állam­ügyészek a gyerekeknek szóló Instagram ellen

2021. május 12. 10:29, Szerda
Egyre többen támadják az ötletet.

A közösségi platform megpróbálja elkülöníteni a 13 évesnél fiatalabb személyeket a többi korosztály tagjaitól. Az oldal ezért egy saját alkalmazást hozna létre az érintettek számára, akik a szoftvert a szüleik felügyelete mellett használhatnák. Gyermekvédők a Mark Zuckerberg Facebook-vezetőnek küldött nyílt levelükben bírálták az elképzelést és azt szorgalmazták, hogy a közösségi portál adja fel a tervet. A dokumentumot 100 csoport és magánszemély írta alá.

Most 44 amerikai szövetségi és társult állam államügyésze küldött levelet Mark Zuckerbergnek azért, hogy tegyen le a gyerekeknek tervezett Instagram megvalósításáról. A dokumentumban az szerepel, hogy a Facebooknak már korábban sem sikerült biztosítania a platformjain a gyermekek számára a biztonságot és a jólétet. Az államügyészek mindenképpen szeretnék megvédeni a legfiatalabbakat, a tervezett szolgáltatás ellentmondana ennek.

A levélben számos kutatási eredményt is idéztek, amelyek alapján komoly problémát jelent a gyerekek számára a közösségi oldalakon megvalósuló kiberzaklatás. A jelenség miatt az érintettek önbecsülése csökken, depressziósak lesznek és öngyilkossági gondolataik támadnak. Ráadásul számos felnőtt arra használja a kicsiknek szóló ajánlatokat, hogy ott kapcsolatba lépjen velük.

Az államügyészek hozzátették, hogy a Facebook nem a meglévő keresletre reagál, hanem egy új keresletet alakít ki, hiszen olyan gyerekeket akar megszólítani, akiknek vagy eddig nem volt közösségi fiókjuk, vagy nem is terveztek ilyen létrehozását. A problémát az jelenti, hogy a Facebook és az Instagram semmit sem tesz a kiskorúak bejelentkezései ellen. A Facebook szóvivője azt mondta, hogy csupán most kezdték el az új alkalmazással kapcsolatos kutatásokat, fejlesztéseket. Ezenkívül vállalják, hogy nem lesznek hirdetések az ajánlatban és adatvédelmi, biztonsági és gyermekvédelmi szakemberekkel fognak egyeztetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások