Új jelölés jön a mobiltele­fonoknál

Új jelölés jön a mobiltele­fonoknál

2021. június 2. 22:53, Szerda
Jobban felismerhetők lesznek a tartósabb készülékek.

A Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica, a Telia Company és a Vodafone júniustól egész Európában bevezetik az Eco Rating nevű jelölésrendszert, amely 12 gyártó és márkatulajdonos (Bullitt Group - CAT és Motorola, Doro, HMD Global - Nokia, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi, ZTE) mobil- és okostelefonjaira fog vonatkozni és azt jelzi majd, hogy melyik modell számít a tartósság szempontjából megfelelő terméknek.

A cél az, hogy egyre tartósabb eszközök jelenjenek meg a piacon és az egységes és precíz információk alapján a felhasználók is könnyebben hasonlíthassák össze az egyes telefonokat. Így megtudható lesz, hogy az adott készülék gyártását, használatát, szállítását és újrahasznosítását milyen dolgok jellemzik.

Az első Eco Rating jelölésekkel ellátott modellek már ebben a hónapban megjelennek Európa 24 országában, köztünk hazánkban is. Mindegyik termék pontszáma annak alapján változik majd, hogy milyennek bizonyul öt jellemző (tartósság, szerelhetőség, újrahasznosíthatóság, klímabarátság, erőforrás-kíméletesség) szempontjából. A tartósságnál veszik figyelembe a robusztusságot, az akkumulátor élettartamát, valamint az adott eszköz és annak alkatrészeinek garancia-időtartamát.

A szerelhetőségnél fog szerepelni a telefon dizájnja és a felszereltsége is. Az újrahasznosíthatóság esetében nézni fogják, hogy mennyire dolgozhatók fel újra a felhasznált anyagok, mennyire könnyen valósítható meg ez és mennyire részletes dokumentációt biztosítanak ehhez a gyártók. A klímabarátság az adott készülék károsanyag-kibocsátását, míg az erőforrás-kíméletességnél az, hogy milyen mértékben alkalmaztak a gyártás során nehezen beszerezhető vagy drága anyagokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások