Internet-felhasználók milliói szakadtak le a netről

Internet-felhasználók milliói szakadtak le a netről

2001. február 12. 00:14, Hétfő
[Reuters] Több millió kínai internetező netkapcsolata szakadt meg pénteken, miután egy tengeralatti kábel meghibásodott. A China Telecom egyik vezetője szerint a kapcsolat újjáélesztése akár három hétbe is beletelhet.

Az elszakadt tengeralatti kábel Sanghai-t kötötte össze az Egyesült Államok nyugati partjával. A kábel sérülését követően több ázsiai ország internetkapcsolata megszűnt Amerikával, de ahol a kapcsolat nem szakadt meg, ott is jelentősen csökkent a sebesség az épen maradt adatátviteli csatornák túlterhelődése miatt.

Mivel a kábel Amerika és Ázsia között szakadt el, a nagyobb ázsiai városok, Beijing, Shanghai, Guangzhou és Chengdu internetezői a helyi weboldalak jelentős részét továbbra is elérhetik. "A kábel helyreállítása körülbelül 23 napot fog igénybevenni.", mondta Wang Yang, a távközlési óriáscég, a China Telecom hálózati menedzsment részlegének egyik vezetője.

"Mindent megteszünk, hogy átirányítsuk a forgalmat az ép csatornákra, de a sebesség szükségszerűen nagyon lassú lesz.", folytatta Wang. Kína számos tengeralatti kábellel rendelkezik, amelyek összekötik az országot világ többi részével, de ezek közül a meghibásodott volt a legfontosabb, mivel az továbbította a legnagyobb forgalmat. A meghibásodás oka ismeretlen.

A hivatalos közlemény szerint egyelőre ismeretlen a kábel meghibásodásának oka. A szakadás pénteken a reggeli órákban, közép-európai idő szerint éjjel egykor történt. Egy japán hajó azóta már elindult, hogy megjavítsa a kábelt, de ez sajnos sokáig fog tartani, közölte a Xinhua hírügynökség.

A kábel megjavításáig az adatforgalmat különféle műholdak fogják lebonyolítani, de a sebesség várhatóan nem lesz megfelelő. Az amerikaiakon kívül számos ázsiai weboldal is elérhetetlenné vált, hiszen közülük több amerikai szerveren van elhelyezve.

"Az eset jól jellemzi az 'Információs Forradalmat'.", olvasható a kínai www.sina.com.cn weboldalon. "Egy cápa darabokra szaggathatja az egész rendszert."

Bár cápáról természetesen szó sincs, több szakértő szerint a halászok lehetnek a vétkesek, akik vontatott hálóikkal könnyen elszakíthatták a kábelt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások